babeczki dyniowe z polewą cytrusową

Prosty pyszny przepis z najbardziej przystępnych cenowo produktów! Szybki i pomocny. Deser, który uwielbiają nie tylko dorośli, ale także dzieci.
AfrykaninAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 21 % 12 g
węglowodany 72 % 42 g
279 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

oczyść dynię z nasion i skórki.
włóż do blendera.
dodaj mąkę, cukier, masło, jajka, cynamon, sól i proszek do pieczenia.
ubijaj do uzyskania gładkości.
wypełnij foremki do połowy ciastem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180-200 C. Piec przez 30 minut. Wyłącz piekarnik i odstaw na 5-10 minut. W tym czasie przygotowujemy krówki.
w misce wymieszaj śmietanę, cukier puder, sok z cytryny i skórkę cytrusową.
wyjmij gotowe babeczki i nałóż kremówkę na wierzch. Możesz dodatkowo ozdobić pozostałą skórką.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy