babeczki dyniowe z polewą cytrusową
skład / składniki
16
porcje:
metoda gotowania
oczyść dynię z nasion i skórki.
włóż do blendera.
dodaj mąkę, cukier, masło, jajka, cynamon, sól i proszek do pieczenia.
ubijaj do uzyskania gładkości.
wypełnij foremki do połowy ciastem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180-200 C. Piec przez 30 minut. Wyłącz piekarnik i odstaw na 5-10 minut. W tym czasie przygotowujemy krówki.
w misce wymieszaj śmietanę, cukier puder, sok z cytryny i skórkę cytrusową.
wyjmij gotowe babeczki i nałóż kremówkę na wierzch. Możesz dodatkowo ozdobić pozostałą skórką.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g