ciasto Ptasie mleko w polewie czekoladowo-kremowej na agarze

Mleko dla ptaków jest nam znane od dzieciństwa. Gotuj według GOST! Fantazyjne ciasta musowe? Zawsze byli, a nie pojawili się znikąd. Weźmy na przykład mleko drobiowe... Czym nie jest ciasto musowe (technicznie nazywane sufletem, ale suflet jest pieczony, ale mus nie, możesz się kłócić bez końca, ale nie będziemy)?! I jedliśmy to w dzieciństwie i w młodości... Przepis jest przeznaczony do formy o średnicy 24-26 cm.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 32 % 23 g
węglowodany 62 % 44 g
386 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h

1. Wstępnie namocz agar wodą przez kilka godzin. Wcześniej wymieszaj miękkie masło ze skondensowanym mlekiem, pozostaw w temperaturze pokojowej.
2. Ciasto. Zmiel zmiękczone masło z cukrem i wanilią, aż będzie puszyste. Dodaj jajka i kontynuuj pracę trzepaczką. Jeśli masa się rozwarstwia-na każde jajko dodaj 1 łyżeczkę. mąka z odmierzonej objętości, w przeciwnym razie ciasto wyjdzie zbyt tłuste w smaku. Przesiej mąkę do ciasta i mieszaj, aż będzie całkowicie gładka bez grudek. Na pergaminie rozłóż 2 równe ciasta, takie same jak twoja forma lub trochę większe, aby później przyciąć. Piec-200 stopni i 15 minut (ktoś piecze w 230 stopniach przez 10 minut), patrz na piekarnik. W razie potrzeby Przytnij na gorąco i ostudź na ruszcie.
3. Suflet. Umieść patelnię z agarem na ogniu, gotuj i gotuj przez minutę, ciągle mieszając. Jeśli przykleja się do dna-podnieś patelnię nad ogniem i dobrze wymieszaj. Dodaj cukier. Mieszaj i gotuj. Oznaki gotowości-wysoka piana nad syropem, a kiedy podnosisz trzepaczkę lub szpatułkę, ciągnie się nitka karmelu. Zdejmij Syrop z ognia. W czystej misce ubij białka solą i kwasem cytrynowym na gęstą pianę. Temperatura pracy syropu wynosi 80 stopni. Wlej syrop do białek cienkim strumieniem i kontynuuj ubijanie. Pianka stanie się gęsta i pięknie gładka. Mieszaj na małych obrotach lub ręczną trzepaczką masło ze skondensowanym mlekiem. Wygodniej jest to zrobić ręczną trzepaczką.
4. Montaż. Umieść jedno ciasto na dnie dzielonej formy lub pierścienia. Rozłóż połowę sufletu. Potem drugie ciasto i suflet. Przechowywać w lodówce przez 3 do 4 godzin.
5. Glazura (ganache). Podgrzej śmietanę, dodaj czekoladę i wymieszaj. Uwolnij zamrożone ciasto z pierścienia i udekoruj lukrem. Niech stwardnieje.
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal / 100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal / 100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Agar-agar - 301   kcal/100g

Podobne przepisy