skład / składniki
metoda gotowania
1. Wstępnie namocz agar wodą przez kilka godzin. Wcześniej wymieszaj miękkie masło ze skondensowanym mlekiem, pozostaw w temperaturze pokojowej.
2. Ciasto. Zmiel zmiękczone masło z cukrem i wanilią, aż będzie puszyste. Dodaj jajka i kontynuuj pracę trzepaczką. Jeśli masa się rozwarstwia-na każde jajko dodaj 1 łyżeczkę. mąka z odmierzonej objętości, w przeciwnym razie ciasto wyjdzie zbyt tłuste w smaku. Przesiej mąkę do ciasta i mieszaj, aż będzie całkowicie gładka bez grudek. Na pergaminie rozłóż 2 równe ciasta, takie same jak twoja forma lub trochę większe, aby później przyciąć. Piec-200 stopni i 15 minut (ktoś piecze w 230 stopniach przez 10 minut), patrz na piekarnik. W razie potrzeby Przytnij na gorąco i ostudź na ruszcie.
3. Suflet. Umieść patelnię z agarem na ogniu, gotuj i gotuj przez minutę, ciągle mieszając. Jeśli przykleja się do dna-podnieś patelnię nad ogniem i dobrze wymieszaj. Dodaj cukier. Mieszaj i gotuj. Oznaki gotowości-wysoka piana nad syropem, a kiedy podnosisz trzepaczkę lub szpatułkę, ciągnie się nitka karmelu. Zdejmij Syrop z ognia. W czystej misce ubij białka solą i kwasem cytrynowym na gęstą pianę. Temperatura pracy syropu wynosi 80 stopni. Wlej syrop do białek cienkim strumieniem i kontynuuj ubijanie. Pianka stanie się gęsta i pięknie gładka. Mieszaj na małych obrotach lub ręczną trzepaczką masło ze skondensowanym mlekiem. Wygodniej jest to zrobić ręczną trzepaczką.
4. Montaż. Umieść jedno ciasto na dnie dzielonej formy lub pierścienia. Rozłóż połowę sufletu. Potem drugie ciasto i suflet. Przechowywać w lodówce przez 3 do 4 godzin.
5. Glazura (ganache). Podgrzej śmietanę, dodaj czekoladę i wymieszaj. Uwolnij zamrożone ciasto z pierścienia i udekoruj lukrem. Niech stwardnieje.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal / 100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal / 100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Agar-agar - 301 kcal/100g