ciasto dyniowo-jabłkowe
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jabłka, najlepiej kwaśne, obrane, pokrojone w małe kwadraty
Krok 2:
Pokrój dynię tak samo jak jabłka
Krok 3:
Posiekaj lub zetrzyj czekoladę na grubej tarce
Krok 4:
Posiekaj orzechy nożem
Krok 5:
Podziel jajka na białka i żółtka. Do żółtek dodać masło, 150 g cukru i dobrze ubić
Krok 6:
Dodaj mąkę, zagnieść
Krok 7:
Dodaj czekoladę
Krok 8:
Jabłka, orzechy, pozostały cukier i cynamon wymieszać
Krok 9:
Białka ubić w stabilną pianę
Krok 10:
I delikatnie włóż łopatką do ciasta
Krok 11:
Naczynie do pieczenia przełożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto
Krok 12:
Na wierzch z mieszanką jabłkowo-dyniową
Krok 13:
Posyp orzechami. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 g na 40 minut.
Krok 14:
Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal / 100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal / 100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g