ciasto dyniowo-jabłkowe

to ciasto przypadnie do gustu miłośnikom słodyczy i jabłek dyniowych! Bardzo aktualne ciasto o tej porze roku. Kawałek ciasta z filiżanką aromatycznej herbaty lub kawy przypomni lato i rozjaśni szare dni powszednie. Za przepis dziękuję lakshmi
SkazkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 30 % 16 g
węglowodany 62 % 33 g
276 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jabłka, najlepiej kwaśne, obrane, pokrojone w małe kwadraty

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój dynię tak samo jak jabłka

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj lub zetrzyj czekoladę na grubej tarce

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj orzechy nożem

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podziel jajka na białka i żółtka. Do żółtek dodać masło, 150 g cukru i dobrze ubić

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mąkę, zagnieść

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj czekoladę

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jabłka, orzechy, pozostały cukier i cynamon wymieszać

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Białka ubić w stabilną pianę

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    I delikatnie włóż łopatką do ciasta

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Naczynie do pieczenia przełożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na wierzch z mieszanką jabłkowo-dyniową

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp orzechami. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 g na 40 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal / 100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal / 100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy