ciasteczka świąteczne z miodem imbirowym
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
wymieszaj masło ze wszystkimi przyprawami i miodem i umieść w łaźni parowej, aż masło się rozpuści.
wymieszaj mąkę z cukrem i jajkiem, dodaj płynną mieszankę i zagniataj ciasto.
odstaw ciasto na 1 godzinę w lodówce.
rozwałkuj ciasto, pokrój foremkami i piecz w temperaturze 180 stopni. Czas gotowania zależy od grubości ciasteczek. Pieczyłem przez 15 minut.
szczegółowe szczegóły przygotowania znajdują się w przepisie wideo.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g