ciasteczka świąteczne z miodem imbirowym

pyszne, pachnące, piękne, świąteczne! Ciasteczka imbirowe z cynamonem i gałką muszkatołową.
yeakistinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 19 % 15 g
węglowodany 73 % 57 g
398 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

wymieszaj masło ze wszystkimi przyprawami i miodem i umieść w łaźni parowej, aż masło się rozpuści.

wymieszaj mąkę z cukrem i jajkiem, dodaj płynną mieszankę i zagniataj ciasto.

odstaw ciasto na 1 godzinę w lodówce.

rozwałkuj ciasto, pokrój foremkami i piecz w temperaturze 180 stopni. Czas gotowania zależy od grubości ciasteczek. Pieczyłem przez 15 minut.

szczegółowe szczegóły przygotowania znajdują się w przepisie wideo.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy