ptysie z mandarynkami i czekoladą z ciasta francuskiego i 15 podobnych przepisów: zdjęcia, kalorie, recenzje

na święta Nowego Roku jest to temat))). Uwielbiam połączenie cytrusów z czekoladą, niezależnie od tego, czy jest to tabliczka czekolady, herbata czy wypieki. Ten przepis łączy wszystko, co kocham: mandarynki, delikatne ciasto francuskie, marmoladę i czekoladę. Doskonała uczta na stół noworoczny i na cały okres zimowy. Filiżanka gorącej, aromatycznej herbaty cynamonowo-waniliowej i te ptysie to błogość.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 3 g
tłuszcze 26 % 9 g
węglowodany 66 % 23 g
189 kcal
IG: 17 / 52 / 30

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką powierzchni, pokrój każdą płytkę na 4 kwadraty o boku 10 cm.
2. Nadzienie. Mandarynki obrać i ostrożnie oddzielić od siebie plasterki, tak aby od dołu były ze sobą połączone. Pokrój marmoladę na małe kawałki.
3. Połóż mandarynkę na środku przygotowanego ciasta, umieść ½ łyżeczki na środku. miód, kilka kawałków marmolady i kawałek czekolady.
4. Zbierz brzegi ciasta nad nadzieniem i ściśnij. Z pozostałych półkola ciasta zrób liście i przymocuj do ptysiów.
5. Posmaruj ptysie ubitym jajkiem i ułóż na wysmarowanej margaryną blasze do pieczenia.
6. Piec w rozgrzanym piekarniku 220C przez około 20 minut.
7. Ozdoba. Rozpuść pozostałą czekoladę.
8. Gotowe ptysie lekko ostudzić, posypać cukrem pudrem. Wlej trochę rozpuszczonej czekolady na talerz i ułóż ptysie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mandarynki - 33   kcal/100g
  • Mandarynki w puszkach - 40   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Marmolada - 322   kcal/100g

Podobne przepisy