skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką powierzchni, pokrój każdą płytkę na 4 kwadraty o boku 10 cm.
2. Nadzienie. Mandarynki obrać i ostrożnie oddzielić od siebie plasterki, tak aby od dołu były ze sobą połączone. Pokrój marmoladę na małe kawałki.
3. Połóż mandarynkę na środku przygotowanego ciasta, umieść ½ łyżeczki na środku. miód, kilka kawałków marmolady i kawałek czekolady.
4. Zbierz brzegi ciasta nad nadzieniem i ściśnij. Z pozostałych półkola ciasta zrób liście i przymocuj do ptysiów.
5. Posmaruj ptysie ubitym jajkiem i ułóż na wysmarowanej margaryną blasze do pieczenia.
6. Piec w rozgrzanym piekarniku 220C przez około 20 minut.
7. Ozdoba. Rozpuść pozostałą czekoladę.
8. Gotowe ptysie lekko ostudzić, posypać cukrem pudrem. Wlej trochę rozpuszczonej czekolady na talerz i ułóż ptysie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mandarynki - 33 kcal/100g
- Mandarynki w puszkach - 40 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Marmolada - 322 kcal/100g