Sałatka z dyni z pomarańczami

zdrowa i pyszna sałatka na poprawę nastroju! Oprócz oczywistych zalet składników i łatwości przygotowania, ta sałatka jest przydatna nawet z punktu widzenia koloroterapii. Wspomaga odchudzanie, normalizuje pracę układu pokarmowego, wzmacnia układ odpornościowy. Bardzo przy okazji przed Nowym Rokiem, prawda?
SkazkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 44 % 12 g
węglowodany 48 % 13 g
168 kcal
IG: 31 / 0 / 69

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Dynię myjemy, kroimy w kwadraty, posypujemy oliwą z oliwek i wysyłamy do piekarnika na 30 min

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    A tymczasem siekamy orzechy

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz pomarańcze, podziel na kliny i pokrój każdy na pół

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj nadzienie: wymieszaj 1 łyżkę soku z cytryny, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i miód

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozerwij liście sałaty rękami na talerzu. Rozłóż dynię, pomarańcze, orzechy. Doprawiamy nadzieniem, solą, pieprzem do smaku, mieszamy. Proszę jeść!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal / 100g

Podobne przepisy