Sałatka z dyni z pomarańczami
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Dynię myjemy, kroimy w kwadraty, posypujemy oliwą z oliwek i wysyłamy do piekarnika na 30 min
Krok 2:
A tymczasem siekamy orzechy
Krok 3:
Obierz pomarańcze, podziel na kliny i pokrój każdy na pół
Krok 4:
Przygotuj nadzienie: wymieszaj 1 łyżkę soku z cytryny, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i miód
Krok 5:
Rozerwij liście sałaty rękami na talerzu. Rozłóż dynię, pomarańcze, orzechy. Doprawiamy nadzieniem, solą, pieprzem do smaku, mieszamy. Proszę jeść!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal / 100g