ciasteczka na mleku, maśle i żółtkach
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wymieszaj mąkę z cukrem pudrem. Dobrze jest dodać szczyptę soli do takiej mieszanki.
Krok 2:
Partiami dodaj masło.
Krok 3:
Wymieszaj.
Krok 4:
A lepiej-zmiel palcami na okruchy masła.
Krok 5:
Dodaj żółtka do mieszanki.
Krok 6:
Dodaj mleko.
Krok 7:
Zacznij wyrabiać ciasto.
Krok 8:
Ugniataj najpierw łyżką w misce, a następnie-przenieś na stół. Jeśli to konieczne, dodaj więcej mąki, ale nie przesadzaj.
Krok 9:
Dobrze jest wysłać ciasto na zimno przez pół godziny-noc (ta ostatnia jest idealną opcją na ciasteczka na śniadanie) lub możesz natychmiast zabrać się do pieczenia.
Krok 10:
Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości około 5 mm i za pomocą wykrojnika (lub szklanki) uformuj ciasteczka.
Krok 11:
Przenieś ciasteczka na pergamin i piecz w nagrzanym piekarniku - 7 minut w 180 stopniach.
Krok 12:
Ochłodzić.
Krok 13:
Podawaj.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g