Mus jagodowy z jeżynami i żurawiną

cudowny słodko - kwaśny mus z dzikich jagód! Trzeci przepis z cyklu & quot; czerwone i czarne". Tym razem deser. Bardzo lubię musy jagodowe. Rezultatem kolejnych eksperymentów był taki deser z jeżynami i żurawiną.Jeden z najsmaczniejszych musów, jakie jadłam. Żurawinowa gorycz jest wygładzona przez jeżynową słodycz. Bardzo harmonijne połączenie musu. Swoim pięknym bordowym kolorem po prostu prosił o włączenie do wspomnianego cyklu zdjęć.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 96 % 24 g
101 kcal
IG: 8 / 25 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jagody zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przecedzić kompot przez sito kompot przez sito, równolegle przecierając jagody.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej cukier do powstałego soku. Postaw patelnię na ogniu i gotuj, aż cukier się rozpuści.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj semolinę i gotuj, mieszając, aż zgęstnieje.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zdejmij patelnię z ognia. Ubij masę mikserem, aż będzie puszysta i rozjaśniona.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej mus do misek i wstaw do lodówki na 2 godziny. Gotowy mus udekoruj miętą, jeżynami i żurawiną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Jeżyna - 31   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy