Mus jagodowy z jeżynami i żurawiną
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.
Krok 2:
Jagody zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
Krok 3:
Przecedzić kompot przez sito kompot przez sito, równolegle przecierając jagody.
Krok 4:
Wlej cukier do powstałego soku. Postaw patelnię na ogniu i gotuj, aż cukier się rozpuści.
Krok 5:
Dodaj semolinę i gotuj, mieszając, aż zgęstnieje.
Krok 6:
Zdejmij patelnię z ognia. Ubij masę mikserem, aż będzie puszysta i rozjaśniona.
Krok 7:
Wlej mus do misek i wstaw do lodówki na 2 godziny. Gotowy mus udekoruj miętą, jeżynami i żurawiną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Jeżyna - 31 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g