Zbieraj truskawki w cukrze z kwasem cytrynowym na zimę
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Sortujemy jagody, myjemy.
2. Zasypiamy truskawki cukrem zmieszanym z kwasem cytrynowym.
3. Doprowadź jagody do wrzenia, a następnie zmniejsz ogrzewanie do minimum.
4. Gotuj truskawki przez 10 minut, usuń piankę.
5. Masę jagodową układamy w sterylnych słoikach, zamykamy sterylnymi pokrywkami.
6. Odwróć puszki do góry nogami i pozostaw do ostygnięcia, a następnie przechowuj je w chłodnym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g