Zbierz truskawki w cukrze z kwasem cytrynowym na zimę

Przygotuj słoneczne jagody i zachwyć bliskich zimą! Truskawki we własnym soku, przygotowane na zimę, będą nie tylko wspaniałą ucztą na herbatę, ale także doskonałym nadzieniem do ciasta. Jagody przygotowane według tego przepisu są słodkie, smaczne, jasne i zdrowe.
ParslinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 38 g
152 kcal
IG: 13 / 0 / 87

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

1. Sortujemy jagody, myjemy.

2. Zasypiamy truskawki cukrem zmieszanym z kwasem cytrynowym.

3. Doprowadź jagody do wrzenia, a następnie zmniejsz ogrzewanie do minimum.

4. Gotuj truskawki przez 10 minut, usuń piankę.

5. Masę jagodową układamy w sterylnych słoikach, zamykamy sterylnymi pokrywkami.

6. Odwróć puszki do góry nogami i pozostaw do ostygnięcia, a następnie przechowuj je w chłodnym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy