Mus żurawinowy z kaszą manną

najsłynniejszy deser żurawinowy na świąteczny stół. Po raz pierwszy spróbowałem musu żurawinowego odwiedzając moją teściową. Zamiast ciasta podała ten Mus w małych filiżankach. To było bardzo niezwykłe i niezwykłe dla mnie: jak to jest, wakacje-i bez ciasta? Jednak deser zakorzenił się również w moim menu - teraz gotuję go prawie każdej zimy.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 96 % 23 g
94 kcal
IG: 4 / 17 / 78

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

1. Żurawinę umyć, posortować, osuszyć na ręczniku papierowym i rozgnieść.

2. Dodaj 50 ml wody i przetrzyj przez drobne sito. Włóż sok do lodówki.

3. Wyciśnięte jagody zalać 600 ml wody, gotować 5 minut. Przecedzić.

4. Umieść bulion na małym ogniu, dodaj semolinę i gotuj, mieszając, przez 20 minut.

5. Dodaj cukier i zagotuj.

6. Wlej sok żurawinowy do powstałej masy i ubij mikserem przez około 10 minut.

7. Ułóż Mus w miseczkach i wstaw do lodówki na 2 godziny.

8. Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną, jagodami żurawiny i listkami mięty.

Uwaga:

1. Aby nie zawracać sobie głowy wycieraniem przez sito, możesz zmielić żurawinę blenderem w ciągu 2 sekund, a następnie oddzielić ciasto od soku, przecierając je przez drobne sito.

2. Ilość cukru w deserze można zarówno zwiększyć, jak i zmniejszyć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Bita śmietana - 257   kcal/100g

Podobne przepisy