skład / składniki
metoda gotowania
1. Żurawinę umyć, posortować, osuszyć na ręczniku papierowym i rozgnieść.
2. Dodaj 50 ml wody i przetrzyj przez drobne sito. Włóż sok do lodówki.
3. Wyciśnięte jagody zalać 600 ml wody, gotować 5 minut. Przecedzić.
4. Umieść bulion na małym ogniu, dodaj semolinę i gotuj, mieszając, przez 20 minut.
5. Dodaj cukier i zagotuj.
6. Wlej sok żurawinowy do powstałej masy i ubij mikserem przez około 10 minut.
7. Ułóż Mus w miseczkach i wstaw do lodówki na 2 godziny.
8. Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną, jagodami żurawiny i listkami mięty.
Uwaga:
1. Aby nie zawracać sobie głowy wycieraniem przez sito, możesz zmielić żurawinę blenderem w ciągu 2 sekund, a następnie oddzielić ciasto od soku, przecierając je przez drobne sito.
2. Ilość cukru w deserze można zarówno zwiększyć, jak i zmniejszyć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Bita śmietana - 257 kcal/100g