adjika z jabłkami, marchewką i papryką

aromatyczny sos pomoże odkryć smak potraw mięsnych w nowy sposób! Adjika z jabłek i pieprzu jest umiarkowanie ostra, z przyjemną kwaskowatością i zawrotnym aromatem. Do gotowania lepiej wybrać kwaśną odmianę jabłek i wziąć czerwoną paprykę. Adjika może być podawana do dowolnych dań mięsnych, będzie bardzo smaczna!
KucharkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 12 % 2 g
węglowodany 82 % 14 g
80 kcal
IG: 46 / 0 / 54

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 10 min

1. Umyj pomidory, wykonaj nacięcie w kształcie krzyża na powierzchni, zalej wrzącą wodą, a następnie zimną wodą. Po manipulacjach ostrożnie usuń skórkę z pomidora.

2. Paprykę oczyszczamy z nasion i przegród, odcinamy łodygę, myjemy. Obierz czosnek.

3. Obieramy marchewki i jabłka ze skóry, jabłka wycinamy również rdzeń z nasionami.

4. Pokrój ostrą paprykę wzdłuż, oczyść nasiona (nasion nie można usunąć, ale dadzą dodatkową ostrość, to amator).

5. Przygotowane składniki kroimy na małe kawałki, przenosimy na patelnię, wysyłamy do ognia i gotujemy pod zamkniętą pokrywką przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.

6. Następnie zdejmij patelnię z ognia, wlej cukier, sól i mieszankę przypraw do Adjiki, wymieszaj, ostudź.

7. Przetrzyj warzywa przez duże sito, wlej olej roślinny i dodaj wstępnie posiekaną bazylię, wymieszaj.

Adjika okazała się niesamowita, każde danie będzie się z nią bawić w nowy sposób!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy