skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj pomidory, wykonaj nacięcie w kształcie krzyża na powierzchni, zalej wrzącą wodą, a następnie zimną wodą. Po manipulacjach ostrożnie usuń skórkę z pomidora.
2. Paprykę oczyszczamy z nasion i przegród, odcinamy łodygę, myjemy. Obierz czosnek.
3. Obieramy marchewki i jabłka ze skóry, jabłka wycinamy również rdzeń z nasionami.
4. Pokrój ostrą paprykę wzdłuż, oczyść nasiona (nasion nie można usunąć, ale dadzą dodatkową ostrość, to amator).
5. Przygotowane składniki kroimy na małe kawałki, przenosimy na patelnię, wysyłamy do ognia i gotujemy pod zamkniętą pokrywką przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
6. Następnie zdejmij patelnię z ognia, wlej cukier, sól i mieszankę przypraw do Adjiki, wymieszaj, ostudź.
7. Przetrzyj warzywa przez duże sito, wlej olej roślinny i dodaj wstępnie posiekaną bazylię, wymieszaj.
Adjika okazała się niesamowita, każde danie będzie się z nią bawić w nowy sposób!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g