fale gorącej solenia
skład / składniki
15
porcje:
metoda gotowania
1. Fale sortujemy i myjemy
2. Moczyć w osolonej wodzie przez jeden dzień, kilkakrotnie zmieniać wodę. Następnie ponownie spłucz i wrzuć do durszlaka.
3. Wlej wodę do rondla, dodaj 2 łyżki. l sól, wymieszaj i poczekaj, aż się zagotuje.
4. Włóż fale do wrzącej wody i gotuj przez kwadrans. Przenieś do durszlaka i spuść wodę.
5. Na dnie patelni układamy fale, obrane ząbki czosnku i przyprawy. Posyp każdą warstwę grzybów solą.
6. Na górnej warstwie kładziemy talerz, a na nim ładunek.
zostaw grzyby do solenia na miesiąc, po czym są gotowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Falochrony - 22 kcal/100g