fale gorącej solenia

lubisz kęsy grzybów? W takim razie ten przepis jest dla ciebie! Gotowanie solonych grzybów jest dość prostym procesem. Po miesiącu myjemy fale bieżącą wodą z soli i podajemy przyprawione olejem roślinnym. Okazuje się, że bardzo pachnące i apetyczne grzyby!
TeenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 50 % 2 g
24 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 D 1 h 20 min

1. Fale sortujemy i myjemy
2. Moczyć w osolonej wodzie przez jeden dzień, kilkakrotnie zmieniać wodę. Następnie ponownie spłucz i wrzuć do durszlaka.
3. Wlej wodę do rondla, dodaj 2 łyżki. l sól, wymieszaj i poczekaj, aż się zagotuje.
4. Włóż fale do wrzącej wody i gotuj przez kwadrans. Przenieś do durszlaka i spuść wodę.
5. Na dnie patelni układamy fale, obrane ząbki czosnku i przyprawy. Posyp każdą warstwę grzybów solą.
6. Na górnej warstwie kładziemy talerz, a na nim ładunek.
zostaw grzyby do solenia na miesiąc, po czym są gotowe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Falochrony - 22   kcal/100g

Podobne przepisy