marmolada z owoców kaktusa
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Ostrożnie obieramy owoce opuncji, wykonując pracę w rękawiczkach i przytrzymując widelcem. Miąższ opuncji mielimy blenderem lub przecieramy przez sito.
2. Dodaj gorącą wodę do agaru-agaru i wymieszaj, aż grudki się rozpuszczą.
3. Zmieloną miazgę kaktusa, przenieś do rondla, zagotuj i dodaj cukier i agar-agar, wymieszaj i wyłącz.
4. Wlej do formy, mam ją silikonową. Marmolada z agarem agarowym szybko zestala się. Pokroić w kostkę i posypać cukrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kaktus meksykański - 16 kcal/100g
- Agar-agar - 301 kcal/100g