marmolada z owoców kaktusa

zdrowy, pyszny przysmak z kaktusa dla całej rodziny! Z owoców kaktusa można przygotować wiele rodzajów deserów. Moje domowe uwielbiają marmoladę i zrobiłam ją dla odmiany z opuncji. Smak był świetny. Cukier można umieścić według własnych upodobań, w zależności od tego, jak słodki deser jest kochany w rodzinie. A także owoce kaktusa można zamrozić i cieszyć się potrawami z niego przygotowanymi również zimą!
snejokAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 4 g
tłuszcze 4 % 1 g
węglowodany 81 % 21 g
81 kcal
IG: 20 / 0 / 80

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 30 min

1. Ostrożnie obieramy owoce opuncji, wykonując pracę w rękawiczkach i przytrzymując widelcem. Miąższ opuncji mielimy blenderem lub przecieramy przez sito.
2. Dodaj gorącą wodę do agaru-agaru i wymieszaj, aż grudki się rozpuszczą.
3. Zmieloną miazgę kaktusa, przenieś do rondla, zagotuj i dodaj cukier i agar-agar, wymieszaj i wyłącz.
4. Wlej do formy, mam ją silikonową. Marmolada z agarem agarowym szybko zestala się. Pokroić w kostkę i posypać cukrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kaktus meksykański - 16   kcal/100g
  • Agar-agar - 301   kcal/100g

Podobne przepisy