sorbet z owoców kaktusa

uroczy, łatwy orzeźwiający deser z owoców kaktusa! Ten niezwykły i bardzo smaczny deser jest w rzeczywistości bardzo łatwy do przygotowania. Mogą zaskoczyć gości, podając go w oryginalny sposób, na przykład w połówkach pomarańczy oczyszczonej z miąższu. Improwizuj, włącz fantazję i poczęstuj!
MaksiczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 4 % 1 g
węglowodany 78 % 18 g
74 kcal
IG: 17 / 0 / 83

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 20 min

1. Obieramy owoce kaktusa, mam opuncję. Odcinamy boki owocu i wykonujemy nacięcie na środku. Łyżką z wnętrza owocu obieramy miąższ, który przenosimy do miski blendera.
2. Ubij miąższ kaktusa blenderem, aż będzie gładki. Wkładamy do lodówki.
3. Gotujemy syrop. Wlej wodę do rondla i wlej cukier, mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Zdejmij z ognia i ostudź.
4. Schłodzone białka ubić mikserem w stabilną białą pianę. Wymieszaj miąższ kaktusa z syropem i włóż Części do ubitych białek, wymieszaj wszystkie składniki i włóż do zamrażarki na kilka godzin, aż stwardnieje.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Kaktus meksykański - 16   kcal/100g

Podobne przepisy