sorbet z owoców kaktusa
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Obieramy owoce kaktusa, mam opuncję. Odcinamy boki owocu i wykonujemy nacięcie na środku. Łyżką z wnętrza owocu obieramy miąższ, który przenosimy do miski blendera.
2. Ubij miąższ kaktusa blenderem, aż będzie gładki. Wkładamy do lodówki.
3. Gotujemy syrop. Wlej wodę do rondla i wlej cukier, mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Zdejmij z ognia i ostudź.
4. Schłodzone białka ubić mikserem w stabilną białą pianę. Wymieszaj miąższ kaktusa z syropem i włóż Części do ubitych białek, wymieszaj wszystkie składniki i włóż do zamrażarki na kilka godzin, aż stwardnieje.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Kaktus meksykański - 16 kcal/100g