galaretka z jagód moroszki

Wspaniały i bardzo zdrowy przepis na galaretkę moroszki! Galaretkę można przygotować zarówno ze świeżych jagód moroszki, jak i mrożonych. Taki napój witaminowy jest bardzo przydatny zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. A co najważniejsze, galaretka okazuje się niezwykle smaczna!
svetikSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 11 g
44 kcal
IG: 36 / 0 / 64

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

1. Sortujemy i myjemy jagody moroszki. Musimy przetrzeć je przez sito, aby uzyskać przecier jagodowy.
2. Wkładamy patelnię do ognia, wlewamy wodę i wlewamy cukier, czekamy, aż woda się zagotuje, a kryształy cukru się rozpuszczą.
3. Wlej 100 ml do szklanki. woda i wlej skrobię, wymieszaj i wlej do rondla. Tutaj dodajemy puree z moroszki i szybko mieszamy, ponieważ grudki mogą się bardzo szybko tworzyć.
4. Gdy galaretka zaczyna gęstnieć, wyłącz ogień. Gdy ostygnie, będzie jeszcze grubszy. Nasz napój witaminowy jest gotowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Moroszka - 30   kcal/100g

Podobne przepisy