solanka rybna z bieługą

przygotowanie pysznej, bogatej zupy bieługi! Doskonała opcja gotowania zupy rybnej. Mąż był zachwycony tym apetycznym i satysfakcjonującym daniem z lekką kwaskowatością. Solanka jest dobra, ponieważ możesz pokazać swoją wyobraźnię i dodać ulubione składniki. Spróbuj I ty ugotuj to bardzo smaczne danie z bieługi!
MusyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 60 % 3 g
tłuszcze 20 % 1 g
węglowodany 20 % 1 g
27 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Na patelni układamy grzbiet rybny, płetwy, grubo posiekaną cebulę i marchewkę. Dla smaku możesz trochę upiec warzywa na grillu, solanka okaże się jeszcze smaczniejsza. Napełnij zimną wodą, postaw patelnię na ogniu, gdy bulion się zagotuje, zmniejsz ogień. Usuń piankę łyżką cedzakową i gotuj przez godzinę.
2. Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki. Korzeń pietruszki nadaje solance niepowtarzalny smak i aromat. Możesz używać zarówno świeżych, jak i mrożonych. Umyj go, obierz i posiekaj. Na gorącej patelni z olejem podajemy warzywa do miękkości i dodajemy koncentrat pomidorowy, dusimy jeszcze kilka minut, w razie potrzeby dodajemy trochę bulionu.
3. Odcedzamy bulion, dodajemy do niego pieczeń, korzeń pietruszki, kapary i posiekane oliwki. Sól i pieprz do smaku. Włóż posiekany filet bieługi do mieszanki i gotuj przez kolejne 10 minut. Wlej mieszankę na talerze, udekoruj plasterkami cytryny i świeżymi ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kapary w puszkach - 23   kcal/100g
  • Kapary - 23   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Bieługa blanszowana - 234   kcal/100g
  • Świeża bieługa - 147   kcal/100g
  • Beluga suszona - 327   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g

Podobne przepisy