makaron skrobiowy z krewetkami

Przygotuj oryginalną sałatkę z makaronem skrobiowym! Piękna i pyszna sałatka z makaronem, warzywami i krewetkami. Bardzo satysfakcjonujące i smaczne. Przygotuj to danie, a na pewno je docenią!
SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 6 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 57 % 13 g
132 kcal
IG: 42 / 0 / 58

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

1. Ugotuj makaron skrobiowy zgodnie z instrukcją, połóż go na sicie i pozwól płynowi spłynąć.
2. Rozgrzej patelnię, wlej olej roślinny i smaż obrane krewetki przez około trzy minuty.
3. Dodaj warzywa pokrojone w cienkie paski i smaż razem z krewetkami.
4. Wymieszaj wszystkie składniki na sos. Gdy warzywa stały się miękkie, wlej sos na patelnię, wymieszaj i gotuj przez kolejną 1 minutę. Przenieś na piękne danie, posyp sezamem. Nasza sałatka z makaronem skrobiowym jest gotowa!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g
  • Sos ostrygowy - 121   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g
  • Makaron skrobiowy - 336   kcal/100g

Podobne przepisy