barszcz z fasolą i kurczakiem

Barszcz to klasyczne danie kuchni ukraińskiej. Ale tak naprawdę nie ma jednego właściwego przepisu. Istnieje wiele rodzajów barszczu i są one zupełnie inne. Każda gospodyni ma swoje sekrety, jak sprawić, by Barszcz był prawdziwy. Lub po prostu pyszne dla Twojej rodziny. W mojej rodzinie ten przepis jest przekazywany. Zmieniał się nieznacznie, uzupełniał w każdym pokoleniu, więc był weryfikowany przez czas. Spróbuj!
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu
4 miejsce w konkursie najlepszy przepis tygodnia 18-25 grudnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 5 g
tłuszcze 36 % 5 g
węglowodany 29 % 4 g
75 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj bulion mięsno-kostny : Opłucz mięso, włóż do garnka z zimną wodą / z wyjątkiem filetów z kurczaka/. Dodaj 1/2 cebuli, 1/4 marchewki, 1 ząbek czosnku, łodygi koperku i pietruszki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagotuj, usuń pianę, zmniejsz ciepło do minimum, dodaj sól i gotuj, aż mięso będzie całkowicie ugotowane /około 1 godziny/.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opłucz fasolę i wrzuć do durszlaka. Obierz i posiekaj warzywa : Cebula-mała, czosnek-bardzo mała kostka. Kapusta i bułgarski papryka w paski. Zetrę buraki i marchewki na koreańskiej tarce do marchwi, ale można też pokroić w paski nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas gotowania bulionu ugotuj smażenie : W rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta lub trochę dłużej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj marchewki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Buraki, 1 łyżeczka. cukier, sól. Opcjonalnie można dodać 1/2 łyżeczki. 6% - 9% octu /dla zachowania intensywnego koloru buraków/.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, pozwól mu się usmażyć, /ale możesz rozcieńczyć pastę w bulionie, a następnie dodać - pierwsza opcja wydaje mi się smaczniejsza/.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj trochę bulionu, aby warzywa spaliły się pod przykryciem / 1 - 2 minuty/, przy niskim ogrzewaniu. Następnie wyjmij z pieca-pieczenie jest gotowe.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W prawie ugotowanym bulionie załaduj filet z kurczaka / gotuje się bardzo szybko, więc nie musisz go wcześniej dodawać/.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Obierz i pokrój ziemniaki w średnią kostkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmij mięso z bulionu / wszystko / - niech ostygnie. Następnie oddziel go od kości i pokrój na małe kawałki. Na golonce można zostawić trochę mięsa, dla miłośników gryźć kość.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zagotuj bulion i załaduj ziemniaki. Ponownie się zagotuje-usuń pianę, gotuj do połowy na średnim ogniu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Spróbuj ziemniaków widelcem, jeśli są miękkie-dodaj smażenie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotował się-dodaj paprykę, a następnie kapustę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zwracamy pokrojone mięso. Spróbuj soli - jeśli to konieczne - dodaj.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Załaduj przygotowaną fasolę.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    3-5 minut przed całkowitym ugotowaniem / Zwykle próbuję ziemniaków / dodaj liść laurowy, czosnek i zioła. Wyłącz kuchenkę / mam elektryczną / i pozwól barszczowi parzyć pod pokrywką przez 20-30 minut.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Podawaj ze śmietaną, pampuszkami czosnkowymi i tak będzie pysznie. Smacznego !

drugiego dnia Barszcz staje się tylko smaczniejszy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Golonka wieprzowa - 294   kcal/100g
  • Fasola w puszkach - 99   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy