skład / składniki
metoda gotowania
1. Nogi kurczaka i podudzia myjemy i napełniamy wodą, zostawiamy na godzinę, aby nasączyć. Następnie odcinamy pazury, a jeśli jest film, usuwamy go.
2. Przenosimy nogi i podudzia na patelnię, wlewamy wodę, powinna lekko przykryć mięso. Kładziemy patelnię na ogniu. Oczyść cebulę, marchewkę, włóż do bulionu, dodaj przyprawy. Sól do smaku. Gdy bulion zaczyna się gotować, usuń pianę, zmniejsz ogień do minimum, galaretkę należy gotować na małym ogniu, a następnie bulion okaże się przezroczysty. Gotuj pod zamkniętą pokrywką przez 3 godziny.
3. Przez drobne sito lub gazę złożoną kilka razy, filtruj bulion. Dodaj do niego posiekane ząbki czosnku przepuszczone przez prasę. Oddziel mięso z kurczaka od kości i skóry, włóż do formy. Wlać odcedzony bulion. Gdy galaretka trochę ostygnie, wysyłamy ją do lodówki na kilka godzin.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 215 kcal/100g