pomidory z wierzchołkami i octem jabłkowym

pyszna przekąska z marynowanych pomidorów z octem jabłkowym! Pomidory według tego przepisu robimy od wielu lat, teraz wszyscy moi przyjaciele go mają.Smak jest niesamowity, z lekkim aromatem jabłkowym, blaty marchewkowe również dodają mu smaku. Marynowane pomidory na zimę przygotowane według tego przepisu to jeden z najsmaczniejszych zawijasów. Spróbuj ugotować, a Ty tę pyszną przekąskę!
koteѼAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
23 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 35 min

1. Sortujemy pomidory i myjemy. Koniecznie wykonujemy kilka nakłuć w obszarze łodygi, aby pomidory lepiej się marynowały i nie pękały. Warzywa i liście, również umyć i trochę wysuszyć.
2. Dobrze spłucz i sterylizuj słoiki razem z pokrywkami. Rozłóż warzywa i liście na samym dole, dodaj pieprz i liść laurowy. Rozprowadzamy pomidory, starając się bardzo mocno ułożyć je w słoikach, pięknie układamy dekorując nasz przedmiot, gałązki wierzchołków marchwi.
3. Napełnij wrzącą wodą i odstaw na chwilę i ostudź. Wlej płyn do rondla, zagotuj i dodaj sól i cukier. Pozwól marynacie gotować się przez kilka minut, a następnie wlej ocet jabłkowy. Zalej nasze puste miejsca wrzącą marynatą i przekręć pokrywki. Odwróć słoiki i pozwól im ostygnąć stopniowo, pod ciepłym kocem. Przechowywać w chłodnym, suchym, dobrze wentylowanym pomieszczeniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Pieprz goździkowy (ziele angielskie) - 263   kcal/100g
  • Marchewkowe blaty - 35   kcal/100g

Podobne przepisy