skład / składniki
metoda gotowania
1. Sortujemy pomidory i myjemy. Koniecznie wykonujemy kilka nakłuć w obszarze łodygi, aby pomidory lepiej się marynowały i nie pękały. Warzywa i liście, również umyć i trochę wysuszyć.
2. Dobrze spłucz i sterylizuj słoiki razem z pokrywkami. Rozłóż warzywa i liście na samym dole, dodaj pieprz i liść laurowy. Rozprowadzamy pomidory, starając się bardzo mocno ułożyć je w słoikach, pięknie układamy dekorując nasz przedmiot, gałązki wierzchołków marchwi.
3. Napełnij wrzącą wodą i odstaw na chwilę i ostudź. Wlej płyn do rondla, zagotuj i dodaj sól i cukier. Pozwól marynacie gotować się przez kilka minut, a następnie wlej ocet jabłkowy. Zalej nasze puste miejsca wrzącą marynatą i przekręć pokrywki. Odwróć słoiki i pozwól im ostygnąć stopniowo, pod ciepłym kocem. Przechowywać w chłodnym, suchym, dobrze wentylowanym pomieszczeniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Pieprz goździkowy (ziele angielskie) - 263 kcal/100g
- Marchewkowe blaty - 35 kcal/100g