skład / składniki
metoda gotowania
1. Sortujemy i myjemy pomidory, pozostawiając całe, dobrze dojrzałe warzywa. Świeże wierzchołki marchwi należy również umyć w ciepłej wodzie, pozostawić na sicie, aby nadmiar płynu był szklany.
2. Myjemy puszki czystą gąbką i sodą w ciepłej wodzie, sterylizujemy parą, przybliżony czas od momentu zagotowania wody wynosi 10-15 minut, w zależności od objętości użytych puszek. Pokrywki wkładamy do wrzącej wody i sterylizujemy.
3. W wysterylizowanych słoikach układamy pomidory i marchewki, dodajemy przyprawy. Zalej pomidory gotowaną wodą, przykryj pokrywkami i odstaw, gdy minęło 15 minut, a słoiki trochę ostygły, wlej płyn do rondla. Doprowadzić do wrzenia i dodać pozostałe składniki.
4. Napełnij pomidory marynatą gotowaną przez kilka minut, zamknij słoiki pokrywkami i dobrze je przekręć. Odwróć, połóż przedmiot na pokrywie i przykryj ciepłym kocem. Pozwól słoikom ostygnąć i przechowuj je w chłodnym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Marchewka - 35 kcal/100g