pomidory z wierzchołkami pachnące bez soli

pyszna przekąska i miły dodatek do każdego posiłku! Chcę podzielić się wspaniałym przepisem na marynowanie pomidorów na zimę z wierzchołkami marchwi, abyś mógł ugotować pyszne przygotowanie i zafundować je swoim bliskim i gościom. Wspaniały dodatek do menu na każdy dzień i na świąteczny stół!
papayaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 5 g
21 kcal
IG: 40 / 0 / 60

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 35 min

1. Sortujemy i myjemy pomidory, pozostawiając całe, dobrze dojrzałe warzywa. Świeże wierzchołki marchwi należy również umyć w ciepłej wodzie, pozostawić na sicie, aby nadmiar płynu był szklany.
2. Myjemy puszki czystą gąbką i sodą w ciepłej wodzie, sterylizujemy parą, przybliżony czas od momentu zagotowania wody wynosi 10-15 minut, w zależności od objętości użytych puszek. Pokrywki wkładamy do wrzącej wody i sterylizujemy.
3. W wysterylizowanych słoikach układamy pomidory i marchewki, dodajemy przyprawy. Zalej pomidory gotowaną wodą, przykryj pokrywkami i odstaw, gdy minęło 15 minut, a słoiki trochę ostygły, wlej płyn do rondla. Doprowadzić do wrzenia i dodać pozostałe składniki.
4. Napełnij pomidory marynatą gotowaną przez kilka minut, zamknij słoiki pokrywkami i dobrze je przekręć. Odwróć, połóż przedmiot na pokrywie i przykryj ciepłym kocem. Pozwól słoikom ostygnąć i przechowuj je w chłodnym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Marchewka - 35   kcal/100g

Podobne przepisy