papryka faszerowana kapustą i mielonym mięsem w sosie pomidorowym

soczysta papryka z warzywami w sosie pomidorowym! Kiedyś sąsiad spróbował tego dania i bardzo mi się podobało, teraz, jeśli to możliwe, staram się gotować w domu. Zwykły ryż w tym przepisie został zastąpiony kapustą i innymi warzywami, danie okazuje się bardziej soczyste. Pasta pomidorowa w sosie nadaje przyjemną kwaskowatość. Papryka jest soczysta, jasna i bardzo smaczna!
LiliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 3 g
tłuszcze 43 % 6 g
węglowodany 36 % 5 g
83 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

1. Umyj cebulę i marchewkę i obierz, a następnie drobno posiekaj lub przewiń w maszynce do mięsa. Kapusta, najlepiej używać młodej, jest bardziej delikatna, kroimy ją w cienkie paski.
2. Posiekane warzywa mieszamy z mięsem mielonym, solą i dodajemy przyprawy do smaku.
3. Umyj paprykę, odetnij łodygę i obierz nasiona. Powstałe mięso mielone kładziemy na obranym środku papryki.
4. Do sosu smażyć w jeszcze jednej posiekanej cebuli i startej marchewce, gdy warzywa staną się miękkie, dodać koncentrat pomidorowy i posiekany czosnek, sól i inne przyprawy.
5. Połóż paprykę na poduszce warzywnej i napełnij ją wodą, aby lekko zakryła paprykę. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około pół godziny. Posyp gotowe danie posiekanymi ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy