galaretka z mrożonych truskawek

Piękny, bardzo smaczny niskokaloryczny deser truskawkowy! Moja rodzina po prostu uwielbia galaretkę truskawkową przygotowaną według tego przepisu. Napój można ugotować grubszy, dodając trochę więcej skrobi, dodajemy również cukier do własnych upodobań. Ogólnie rzecz biorąc, galaretka jest bardzo smaczna, jasna i pachnąca. Jest jak jasny kawałek lata, rozweseli całą rodzinę!
anvaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 7 g
30 kcal
IG: 38 / 0 / 63

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

1. Wyjmujemy mrożone truskawki z zamrażarki. Wkładamy je do rondla i wlewamy 800 ml.woda. Nie ma potrzeby wstępnego rozmrażania jagód.
2. Wkładamy patelnię do ognia, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy cukier do własnych upodobań. Po ugotowaniu gotujemy jagody przez kolejne 5 minut, w tym czasie napój nabierze jasnego koloru i oszałamiającego aromatu truskawkowego.
3. Wlej skrobię do naczynia i wlej zimną wodę, dobrze wymieszaj trzepaczką.
4. Wlej rozcieńczoną mieszaninę skrobi do rondla z galaretką, wymieszaj, nie doprowadzaj do wrzenia, gotuj na małym ogniu. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, usuń patelnię z ognia. Pozwól mu trochę ostygnąć i poczęstuj się niesamowitym napojem Truskawkowym!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mrożone jagody - 38   kcal/100g

Podobne przepisy