galaretka z mrożonych jagód wiśni
skład / składniki
15
porcje:
metoda gotowania
1. Wyjmujemy mrożone jagody wiśni i przenosimy ich patelnię, w której gotujemy, nie ma potrzeby wstępnego rozmrażania wiśni.
2. Wlej 2,5 litra wody i podpal patelnię. Gdy woda się zagotuje, gotuj jagody przez około 10 minut, a następnie filtruj przez sito lub gazę.
3. Następnie dodaj cukier i gotuj syrop podczas gotowania, rozcieńcz skrobię.
4. Dodaj pozostałe pół litra wody do skrobi i wymieszaj, aby nie pozostały grudki, a następnie wlej do wrzącego syropu. Ciągle mieszaj, gdy galaretka zacznie gęstnieć, zdejmij patelnię z ognia i pozwól napojowi ostygnąć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mrożona wiśnia - 46 kcal/100g