galaretka z mrożonych jagód wiśni

pyszna zdrowa galaretka z mrożonych jagód wiśni! Doskonały napój na każdą okazję, można go przygotować na każdy dzień, a także przygotować na przyjęcie dla dzieci. Jest bardzo smaczny i zdrowy, dzieci po prostu go uwielbiają, a dorośli oczywiście są bardzo przydatni.
ArishkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 6 g
25 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

1. Wyjmujemy mrożone jagody wiśni i przenosimy ich patelnię, w której gotujemy, nie ma potrzeby wstępnego rozmrażania wiśni.
2. Wlej 2,5 litra wody i podpal patelnię. Gdy woda się zagotuje, gotuj jagody przez około 10 minut, a następnie filtruj przez sito lub gazę.
3. Następnie dodaj cukier i gotuj syrop podczas gotowania, rozcieńcz skrobię.
4. Dodaj pozostałe pół litra wody do skrobi i wymieszaj, aby nie pozostały grudki, a następnie wlej do wrzącego syropu. Ciągle mieszaj, gdy galaretka zacznie gęstnieć, zdejmij patelnię z ognia i pozwól napojowi ostygnąć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mrożona wiśnia - 46   kcal/100g

Podobne przepisy