płynna kasza manna na mleku słodka
skład / składniki
1
porcje:
metoda gotowania
wlej mleko do małego rondla i podpal. Po podgrzaniu mleka zacznij dodawać płatki zbożowe. Aby uniknąć grudek, nie wlewaj wszystkich płatków naraz. Weź dwie łyżki stołowe, jedną jakby spryskaj płatki mlekiem, a drugą - intensywnie mieszaj je okrężnymi ruchami w mleku.
gotuj owsiankę przez około 10 minut na małym ogniu, pod koniec gotowania dodaj kawałek masła i cukru do smaku.
podawaj owsiankę z dżemem, masłem lub suszonymi owocami do smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g