płynna kasza manna na mleku słodka

owsianka, którą kochamy od dzieciństwa, gotujemy szybko i bez grudek.
OlgaHiiriAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 3 g
tłuszcze 22 % 5 g
węglowodany 65 % 15 g
116 kcal
IG: 27 / 27 / 47

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

wlej mleko do małego rondla i podpal. Po podgrzaniu mleka zacznij dodawać płatki zbożowe. Aby uniknąć grudek, nie wlewaj wszystkich płatków naraz. Weź dwie łyżki stołowe, jedną jakby spryskaj płatki mlekiem, a drugą - intensywnie mieszaj je okrężnymi ruchami w mleku.
gotuj owsiankę przez około 10 minut na małym ogniu, pod koniec gotowania dodaj kawałek masła i cukru do smaku.
podawaj owsiankę z dżemem, masłem lub suszonymi owocami do smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g

Podobne przepisy