udka z kurczaka w piekarniku

oryginalna przekąska-udka z kurczaka pieczone w piekarniku! Udka z kurczaka w piekarniku to wspaniała przekąska. Bardzo pikantne i pachnące, z sosem sojowym i imbirem, łapy są jeszcze smaczniejsze. Spróbuj i ugotować to pyszne i niezwykłe danie!
eleneAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 15 g
tłuszcze 38 % 16 g
węglowodany 26 % 11 g
220 kcal
IG: 92 / 0 / 8

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

1. Myjemy nogi kurczaka, obcinamy pazury. Przenosimy na patelnię, napełniamy wodą, solimy do smaku. Gdy woda się zagotuje, gotuj nogi przez 10-15 minut.
2. Przenieś na sito i pozwól płynowi spłynąć.
3. Wymieszaj sos sojowy z startym imbirem i ząbkami czosnku przepuszczonymi przez prasę. Dodaj sól i pozostałe składniki.
4. Wlej olej roślinny na patelnię i smaż nogi po obu stronach. Napełnij nogi sosem i wyślij patelnię do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut. Połóż gotowe Nogi na talerzu i udekoruj zielenią.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Badian - 337   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 215   kcal/100g

Podobne przepisy