udka z kurczaka po chińsku
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
1. Dobrze myjemy udka z kurczaka, odcinamy pazury.
2. Przenieś nogi do rondla i napełnij zimną wodą i octem ryżowym, gdy się zagotuje, sól i dodaj cukier. Od momentu wrzenia gotuj przez 5 minut, następnie wlej wodę i pozwól, aby nadmiar płynu spłynął.
3. Podpalamy rondel, podgrzewamy go i wlewamy olej roślinny. Smażyć nogi, układając kilka kawałków, aż powstanie złoty kolor.
4. Wymieszaj sos sojowy z resztą składników, wlej szklankę wody.
5. Wlej sos do rondla ze smażonymi łapami i gotuj przez 20 minut. Danie podajemy na gorąco.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Anyż - 337 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 215 kcal/100g