udka z kurczaka po chińsku

rumiane apetyczne udka ugotowane w sosie sojowym! Przepis na danie jest dla nas dość niezwykły, ale bardzo powszechny i popularny w Chinach. Lepiej jest jeść łapy na ciepło lub na gorąco, posypać posiekanymi ziołami i zieloną cebulą.
MilankaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 14 g
tłuszcze 41 % 14 g
węglowodany 18 % 6 g
192 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

1. Dobrze myjemy udka z kurczaka, odcinamy pazury.
2. Przenieś nogi do rondla i napełnij zimną wodą i octem ryżowym, gdy się zagotuje, sól i dodaj cukier. Od momentu wrzenia gotuj przez 5 minut, następnie wlej wodę i pozwól, aby nadmiar płynu spłynął.
3. Podpalamy rondel, podgrzewamy go i wlewamy olej roślinny. Smażyć nogi, układając kilka kawałków, aż powstanie złoty kolor.
4. Wymieszaj sos sojowy z resztą składników, wlej szklankę wody.
5. Wlej sos do rondla ze smażonymi łapami i gotuj przez 20 minut. Danie podajemy na gorąco.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Anyż - 337   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 215   kcal/100g

Podobne przepisy