udka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym

wspaniała przekąska do piwa - smażone udka z kurczaka! Chcesz zaskoczyć gości? Przygotuj to niezwykłe, ale bardzo smaczne danie! Wszyscy będą mile zaskoczeni ich słodko-kwaśnym smakiem, z lekką pikantnością. Ilość czerwonej mielonej papryki regulujemy samodzielnie, dodajemy do własnych upodobań.
Elena ElenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 15 g
tłuszcze 38 % 17 g
węglowodany 29 % 13 g
244 kcal
IG: 62 / 0 / 38

metoda gotowania

Czas gotowania: 30 min

1. Najpierw myjemy nogi kurczaka, obcinamy pazury. Przenieś na patelnię, napełnij zimną wodą, sól do smaku. Gdy woda się zagotuje, gotuj udka z kurczaka przez 15 minut.
2. Przenieś na sito i pozwól płynowi spłynąć.
3. Podgrzej patelnię, wlej słonecznik lub oliwę z oliwek i usmaż na niej udka z kurczaka, aż się zarumienią.
4. Przygotuj sos, aby to zrobić, wymieszaj wszystkie składniki i wlej do nich smażone nogi, gotuj przez 5-10 minut.
5. Posyp gotowe nogi ziołami i traktuj, gdy są gorące.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 215   kcal/100g

Podobne przepisy