puree ziemniaczane z jajkiem na śmietanie

przewiewne, pyszne puree ziemniaczane, miękkie jak puch! Wspaniały przepis, dzieci po prostu uwielbiają ten dodatek. W każdej rodzinie często gotuje się, można podawać z kotletami lub bardzo smacznie z gulaszem. Dlatego ważne jest, aby wiedzieć, jak prawidłowo go ugotować. Smacznego!
SzczurAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 18 % 4 g
węglowodany 73 % 16 g
110 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

1. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na pół, jeśli bulwa jest bardzo duża, to na cztery części.
2. Włóż do rondla i napełnij czystą, zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia, usunąć pianę. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut.
3. Kiedy ziemniaki są ugotowane, stają się kruche, spuszczamy wodę z patelni do innego pojemnika, nie wylewamy.
4. Ważne jest, aby nie mieć żadnych mikserów i blendera, tłuczone ziemniaki stają się lepkie, używamy tylko popychacza.
5. Śmietana, którą rozcieńczamy, musi być gorąca. Zmiażdż ziemniaki i wlej śmietanę, sól do smaku. Na koniec dodaj surowe jaja kurze i kawałek masła. Nasz dodatek jest gotowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy