puree ziemniaczane z jajkiem na śmietanie
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na pół, jeśli bulwa jest bardzo duża, to na cztery części.
2. Włóż do rondla i napełnij czystą, zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia, usunąć pianę. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut.
3. Kiedy ziemniaki są ugotowane, stają się kruche, spuszczamy wodę z patelni do innego pojemnika, nie wylewamy.
4. Ważne jest, aby nie mieć żadnych mikserów i blendera, tłuczone ziemniaki stają się lepkie, używamy tylko popychacza.
5. Śmietana, którą rozcieńczamy, musi być gorąca. Zmiażdż ziemniaki i wlej śmietanę, sól do smaku. Na koniec dodaj surowe jaja kurze i kawałek masła. Nasz dodatek jest gotowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g