pomidory z wierzchołkami i czosnkiem
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
1. Sortujemy pomidory, pożądane jest, aby w jednym słoiku były pomidory tej samej odmiany i mniej więcej tej samej wielkości, wtedy lepiej się marynują. Myjemy pomidory i świeże gałązki wierzchołków marchwi.
2. Puszki i pokrywki myjemy i sterylizujemy. Układamy pomidory na gotowych pojemnikach, staramy się pięknie ułożyć gałązki wierzchołków marchwi, liść laurowy i obrane ząbki czosnku.
3. Zalej słoiki wrzącą wodą, przykryj pokrywkami i pozostaw na chwilę. Po 15 minutach spuść płyn do rondla. Na litr wody dodaj sól i cukier, jak wskazano w przepisie, wlej ocet.
4. Gdy marynata trochę się zagotuje, ponownie napełnij ją pomidorami i natychmiast przykryj pokrywkami i przekręć. Obracamy słoiki i schładzamy pod kocem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g
- Marchewkowe blaty - 35 kcal/100g