pomidory z wierzchołkami i czosnkiem

pikantne i bardzo aromatyczne pomidory z marchewką. Pomidory są bardzo soczyste, z lekkim aromatem czosnku. Sąsiad podzielił się ze mną tym przepisem, od ponad roku przygotowuje przekąskę, pomidory z wierzchołkami marchwi są bardzo smaczne i delikatne. Ten blank jest wspaniałym dodatkiem do świątecznego stołu!
TanialAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
29 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

1. Sortujemy pomidory, pożądane jest, aby w jednym słoiku były pomidory tej samej odmiany i mniej więcej tej samej wielkości, wtedy lepiej się marynują. Myjemy pomidory i świeże gałązki wierzchołków marchwi.
2. Puszki i pokrywki myjemy i sterylizujemy. Układamy pomidory na gotowych pojemnikach, staramy się pięknie ułożyć gałązki wierzchołków marchwi, liść laurowy i obrane ząbki czosnku.
3. Zalej słoiki wrzącą wodą, przykryj pokrywkami i pozostaw na chwilę. Po 15 minutach spuść płyn do rondla. Na litr wody dodaj sól i cukier, jak wskazano w przepisie, wlej ocet.
4. Gdy marynata trochę się zagotuje, ponownie napełnij ją pomidorami i natychmiast przykryj pokrywkami i przekręć. Obracamy słoiki i schładzamy pod kocem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g
  • Marchewkowe blaty - 35   kcal/100g

Podobne przepisy