Sałatka Libretto

Jasna, lekka sałatka z krewetkami, pomidorkami koktajlowymi i ziołami. Do tej sałatki lepiej zrobić własne krakersy.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 8 g
tłuszcze 32 % 7 g
węglowodany 32 % 7 g
117 kcal
IG: 17 / 0 / 83

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Krewetki ugotować w osolonej wodzie z sokiem z cytryny, a następnie obrać.

2. Umyj pomidory i pokrój na 8 części.

3. Umyj mieszaninę sałatek, wrzuć do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.

4. W salaterce połącz krewetki, pomidory, krakersy i liście sałaty. Dopraw oliwą z oliwek i wymieszaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Sałatka Korn - 16   kcal/100g

Podobne przepisy