kurczak Libiąż

kurczak w takim sosie okazuje się po prostu magicznie pyszny! Libija (Libija) to narodowe danie czerkieskie. Słowo & quot; libja & quot; tłumaczy się jako & quot; jedzenie & quot;, & quot; jedzenie & quot;. Dziś gotujemy Jed Liebge-kurczaka duszonego w śmietanie z mąką. Liebge to danie rodzinne. Żadne wakacje nie mogą się bez niego obejść, przygotowują je po prostu na rodzinny obiad. Tradycyjnie podawane Libje z makaronem to rodzaj budyniu z kukurydzy i semoliny, które najpierw gotuje się, a następnie chłodzi i kroi w plastry jak chleb.
Ira TezinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 11 g
tłuszcze 50 % 13 g
węglowodany 8 % 2 g
170 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 12 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Posiekaj przetworzoną tuszę kurczaka na porcje, opłucz i włóż do rondla, dodaj sól, pieprz, 1 posiekaną cebulę i 1 posiekany ząbek czosnku, zalej wodą, aby wszystkie kawałki kurczaka były zamknięte, gotuj przez 1 godzinę na bardzo małym ogniu, okresowo usuwając pianę. Rodziny na Kaukazie są duże i tradycyjnie zwyczajowo kroi się kurczaka na małe kawałki, aby wszyscy mieli dość, a nawet "nieproszeni" goście dostali)

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotowane kawałki kurczaka łyżką cedzakową przełożyć do głębokiej miski i odcedzić bulion

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel 3 ząbki czosnku, dodaj do kawałków kurczaka i delikatnie wymieszaj, pozostaw do marynowania w czosnku na około 1 godzinę, można to zrobić z wyprzedzeniem, jeśli kurczak pozostanie dłużej w marynacie czosnkowej e, stanie się tylko bardziej aromatyczny!

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie pokrój 2 cebule na półpierścienie, rozpuść masło na głębokiej patelni lub patelni, smaż cebulę na złoty kolor, nawiasem mówiąc, cebulę można było wziąć 2 razy więcej, to tylko poprawiło smak potrawy!

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posyp cebulę mąką i smaż przez kolejne 2 minuty, mieszając

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj bulion do patelni w małych porcjach, delikatnie mieszając, aż będzie gęsty i gotuj przez 2-3 minuty, następnie dodaj śmietanę i gotuj przez kolejne 2-3 minuty na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając na tym etapie konieczne jest również spróbowanie sosu z solą i pieprzem i dostosowanie smaku, jeśli to konieczne

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż kawałki do powstałego sosu i wymieszaj, przykryj i podgrzewaj przez około 5 minut

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj na gorąco, posypane ziołami

Mam dziś na obiad Jed Liebge z makaronem z kaszy kukurydzianej, ale jest tak pyszny, że chcę więcej dodatków! A jeśli weźmiesz pod uwagę,że kurczaka można wcześniej ugotować i marynować w czosnku, a przed przybyciem gości ugotować tylko sos i podgrzać, danie staje się po prostu ratunkiem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy