skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Posiekaj przetworzoną tuszę kurczaka na porcje, opłucz i włóż do rondla, dodaj sól, pieprz, 1 posiekaną cebulę i 1 posiekany ząbek czosnku, zalej wodą, aby wszystkie kawałki kurczaka były zamknięte, gotuj przez 1 godzinę na bardzo małym ogniu, okresowo usuwając pianę. Rodziny na Kaukazie są duże i tradycyjnie zwyczajowo kroi się kurczaka na małe kawałki, aby wszyscy mieli dość, a nawet "nieproszeni" goście dostali)
Krok 2:
Ugotowane kawałki kurczaka łyżką cedzakową przełożyć do głębokiej miski i odcedzić bulion
Krok 3:
Zmiel 3 ząbki czosnku, dodaj do kawałków kurczaka i delikatnie wymieszaj, pozostaw do marynowania w czosnku na około 1 godzinę, można to zrobić z wyprzedzeniem, jeśli kurczak pozostanie dłużej w marynacie czosnkowej e, stanie się tylko bardziej aromatyczny!
Krok 4:
W międzyczasie pokrój 2 cebule na półpierścienie, rozpuść masło na głębokiej patelni lub patelni, smaż cebulę na złoty kolor, nawiasem mówiąc, cebulę można było wziąć 2 razy więcej, to tylko poprawiło smak potrawy!
Krok 5:
Posyp cebulę mąką i smaż przez kolejne 2 minuty, mieszając
Krok 6:
Dodaj bulion do patelni w małych porcjach, delikatnie mieszając, aż będzie gęsty i gotuj przez 2-3 minuty, następnie dodaj śmietanę i gotuj przez kolejne 2-3 minuty na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając na tym etapie konieczne jest również spróbowanie sosu z solą i pieprzem i dostosowanie smaku, jeśli to konieczne
Krok 7:
Włóż kawałki do powstałego sosu i wymieszaj, przykryj i podgrzewaj przez około 5 minut
Krok 8:
Podawaj na gorąco, posypane ziołami
Mam dziś na obiad Jed Liebge z makaronem z kaszy kukurydzianej, ale jest tak pyszny, że chcę więcej dodatków! A jeśli weźmiesz pod uwagę,że kurczaka można wcześniej ugotować i marynować w czosnku, a przed przybyciem gości ugotować tylko sos i podgrzać, danie staje się po prostu ratunkiem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g