zwykła mleczna płynna kasza manna
skład / składniki
1
porcje:
metoda gotowania
wlej mleko do rondla lub żelaznego kubka z grubym dnem, włącz piec.
gdy mleko się rozgrzeje, włóż cukier i sól, mieszaj, aż się rozpuści. Po ugotowaniu mleka wlej semolinę, lepiej to zrobić powoli i napełnij cienkim strumieniem ze szklanki.
w tym samym czasie drugą ręką ciągle mieszamy miksturę. Gotuj owsiankę i gotuj przez około 5 minut, mieszając.
gdy owsianka zacznie trzaskać, wyłącz piec i pozostaw na piętnaście minut pod pokrywką. Podawać z masłem i, w razie potrzeby, dżemem lub owocami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g