zwykła mleczna płynna kasza manna

kasza manna na mleku to łatwe i smaczne danie śniadaniowe. Kasza manna gotowana na mleku, zwłaszcza jeśli mleko jest przyjmowane z wysokim procentem tłuszczu, jest obfitym daniem, więc może działać jako pożywne śniadanie dla całej rodziny. Można go również uzupełnić ulubionymi owocami, suszonymi owocami lub dżemem.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 3 g
tłuszcze 27 % 6 g
węglowodany 59 % 13 g
121 kcal
IG: 33 / 42 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

wlej mleko do rondla lub żelaznego kubka z grubym dnem, włącz piec.

gdy mleko się rozgrzeje, włóż cukier i sól, mieszaj, aż się rozpuści. Po ugotowaniu mleka wlej semolinę, lepiej to zrobić powoli i napełnij cienkim strumieniem ze szklanki.

w tym samym czasie drugą ręką ciągle mieszamy miksturę. Gotuj owsiankę i gotuj przez około 5 minut, mieszając.

gdy owsianka zacznie trzaskać, wyłącz piec i pozostaw na piętnaście minut pod pokrywką. Podawać z masłem i, w razie potrzeby, dżemem lub owocami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy