galaretka z moroszki

Bardzo ładna galaretka moroszki w kolorze bursztynowym! Cudowna galaretka pochodzi z jagód moroszki. Ta jagoda zawiera wiele przydatnych witamin i minerałów. Dzieci z pewnością pokochają taką galaretkę, słodką z lekką kwaskowatością i jasnym słonecznym kolorem!
JuraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 48 g
188 kcal
IG: 12 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Sortujemy moroszkę, pozostawiając tylko całe, dojrzałe jagody, usuwamy łodygi. Przenieś umyte jagody na sito i pozwól, aby nadmiar płynu spłynął.
2. Podobnie jak szkło wodne, zmielić przez sito, musimy uzyskać jednorodny przecier jagodowy.
3. Wlać tłuczone ziemniaki do rondla i podgrzać. Wlej cukier i wymieszaj. Okresowo mieszaj, gotuj masę przez godzinę na małym ogniu.
4. Gorącą galaretkę wlewa się do wysterylizowanych słoików, przykrywa kocem i pozostawia do ostygnięcia, po czym odkłada się półfabrykaty do przechowywania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Moroszka - 30   kcal/100g

Podobne przepisy