galaretka z moroszki
skład / składniki
35
porcje:
metoda gotowania
1. Sortujemy moroszkę, pozostawiając tylko całe, dojrzałe jagody, usuwamy łodygi. Przenieś umyte jagody na sito i pozwól, aby nadmiar płynu spłynął.
2. Podobnie jak szkło wodne, zmielić przez sito, musimy uzyskać jednorodny przecier jagodowy.
3. Wlać tłuczone ziemniaki do rondla i podgrzać. Wlej cukier i wymieszaj. Okresowo mieszaj, gotuj masę przez godzinę na małym ogniu.
4. Gorącą galaretkę wlewa się do wysterylizowanych słoików, przykrywa kocem i pozostawia do ostygnięcia, po czym odkłada się półfabrykaty do przechowywania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Moroszka - 30 kcal/100g