dżem z owoców kaktusa

ciekawy, niezwykły, pyszny i bardzo zdrowy dżem! Ostatnio próbowałem tego pysznego dżemu u sąsiada i nie mogłem zgadnąć, z czego go ugotowała. Okazuje się, że pochodzi z owoców kaktusa opuncji. Jasny, smaczny, słodki, z lekką kwaskowatością. Naprawdę radzę zrobić taki dżem z kaktusa!
MastehapAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 3 % 1 g
węglowodany 84 % 27 g
109 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

1. Owoce kaktusa są czyszczone, najczęściej używana jest opuncja. Musisz ostrożnie obrać, trzymając owoc widelcem. Pokrój obraną miazgę na kawałki.
2. Przenieś na patelnię i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Następnie zmiel miazgę przez sito. Włóż z powrotem do rondla, dodaj cukier i sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu przez pół godziny, od czasu do czasu mieszaj drewnianą szpatułką.
3. Namocz żelatynę w zimnej wodzie zgodnie z instrukcją. Dodaj spuchniętą żelatynę do dżemu i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
4. Wlej gorący dżem do słoików. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Kaktus meksykański - 16   kcal/100g

Podobne przepisy