dżem z owoców kaktusa
skład / składniki
15
porcje:
metoda gotowania
1. Owoce kaktusa są czyszczone, najczęściej używana jest opuncja. Musisz ostrożnie obrać, trzymając owoc widelcem. Pokrój obraną miazgę na kawałki.
2. Przenieś na patelnię i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Następnie zmiel miazgę przez sito. Włóż z powrotem do rondla, dodaj cukier i sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu przez pół godziny, od czasu do czasu mieszaj drewnianą szpatułką.
3. Namocz żelatynę w zimnej wodzie zgodnie z instrukcją. Dodaj spuchniętą żelatynę do dżemu i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
4. Wlej gorący dżem do słoików. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Kaktus meksykański - 16 kcal/100g