domowy twaróg maminsynek
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Weź butelkę mleka i butelkę kefiru. Im wyższy procent tłuszczu, tym bardziej tłusty będzie twaróg
Krok 2:
Przynieś mleko do pierwszych bułek. Nie gotować!
Krok 3:
Wlej kefir cienkim strumieniem. Gdy tylko surowica zacznie się oddzielać, wyłącza piec
Krok 4:
Przykryj pokrywką i ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na godzinę
Krok 5:
Oto nasz przyszły twaróg
Krok 6:
Bierzemy wysoki rondel, ustawiamy na nim durszlak, wykładamy go gazą w 3-4 warstwach i wlewamy do niego mieszaninę twarogu. Pozostaw w chłodnym miejscu na 2-3 godziny
Krok 7:
Przenieś twaróg do talerzy, Dodaj do niego jagody lub śmietanę lub pierogi.... I mamy przyjemność i witaminy. Smacznego!
odkąd natknąłem się na ten przepis w Internecie, ja i wszyscy moi przyjaciele i znajomi robimy twarożek zgodnie z tym przepisem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g