falbanki w sosie śmietanowym

pyszny domowy przepis na falbanki w sosie śmietanowym! Duszone fale w śmietanie można spożywać jako niezależne danie i podawać z jakimś dodatkiem. Bardzo smaczne grzyby o pikantnym smaku w sosie czosnkowo-śmietanowym.
VendettaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 3 g
tłuszcze 59 % 10 g
węglowodany 24 % 4 g
114 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

1.Sortujemy fale, myjemy i gotujemy, wodę należy posolić.
2. Gdy zacznie się formować, usuń piankę i przygotuj fale przez 15 minut.
3. Przenieś fale do durszlaka i ponownie spłucz.
4. Kładziemy patelnię na ogniu, wlewamy olej roślinny i smażymy posiekaną cebulę na złoty kolor. Dodaj posiekany czosnek.
5. Kładziemy fale na patelni i zalewamy kwaśną śmietaną, dodajemy sól, suche przyprawy i trochę mąki.
6. Przygotowujemy danie przez około 20-25 minut, dekorujemy ziołami i podajemy do stołu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Falochrony - 22   kcal/100g

Podobne przepisy