falbanki w sosie śmietanowym
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1.Sortujemy fale, myjemy i gotujemy, wodę należy posolić.
2. Gdy zacznie się formować, usuń piankę i przygotuj fale przez 15 minut.
3. Przenieś fale do durszlaka i ponownie spłucz.
4. Kładziemy patelnię na ogniu, wlewamy olej roślinny i smażymy posiekaną cebulę na złoty kolor. Dodaj posiekany czosnek.
5. Kładziemy fale na patelni i zalewamy kwaśną śmietaną, dodajemy sól, suche przyprawy i trochę mąki.
6. Przygotowujemy danie przez około 20-25 minut, dekorujemy ziołami i podajemy do stołu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Falochrony - 22 kcal/100g