Sielawa pieczona z ziemniakami w piekarniku
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1.Ziemniaki myjemy, obieramy do gotowania. Gotuj do połowy. Spuść wodę, gdy ziemniaki ostygną, pokrój w pierścienie.
2. Podczas gotowania ziemniaków zajmiemy się przygotowaniem sielawy. Oczyszczamy go z łusek i po nacięciu brzucha usuwamy wnętrze.
3. Obierz cebulę i pokrój w pierścienie.
4. Formę smarujemy olejem roślinnym, rozprowadzamy sielawę, sól i pieprz. Następną warstwą jest cebula, kładziemy na niej ziemniaki, należy je również posolić i pieprzyć.
5. Przykryj formę folią i wyślij do nagrzanego piekarnika na pół godziny. Pod koniec gotowania zdejmij folię i pozwól ziemniakom się zrumienić. Sielawa pieczona w piekarniku z ziemniakami jest gotowa!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Sielawa - 88 kcal/100g