Sielawa pieczona z ziemniakami w piekarniku

pyszna i zdrowa ryba, pieczona natychmiast z przystawką! . Wspaniały pyszny i prosty przepis, gdy trzeba szybko nakarmić wszystkich kolacją. Ziemniaki można wstępnie ugotować i nie gotować, ale danie przygotowane w ten sposób wydaje mi się smaczniejsze!
KateriNNaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 11 g
tłuszcze 15 % 3 g
węglowodany 30 % 6 g
95 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

1.Ziemniaki myjemy, obieramy do gotowania. Gotuj do połowy. Spuść wodę, gdy ziemniaki ostygną, pokrój w pierścienie.
2. Podczas gotowania ziemniaków zajmiemy się przygotowaniem sielawy. Oczyszczamy go z łusek i po nacięciu brzucha usuwamy wnętrze.
3. Obierz cebulę i pokrój w pierścienie.
4. Formę smarujemy olejem roślinnym, rozprowadzamy sielawę, sól i pieprz. Następną warstwą jest cebula, kładziemy na niej ziemniaki, należy je również posolić i pieprzyć.
5. Przykryj formę folią i wyślij do nagrzanego piekarnika na pół godziny. Pod koniec gotowania zdejmij folię i pozwól ziemniakom się zrumienić. Sielawa pieczona w piekarniku z ziemniakami jest gotowa!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Sielawa - 88   kcal/100g

Podobne przepisy