Sałatka Corel

pyszna warstwowa sałatka Corel z dostępnych składników. Żaden świąteczny stół, w tym noworoczny, nie jest kompletny bez różnych sałatek i przekąsek. Wszystkie gospodynie domowe mają swój sprawdzony zestaw pysznych sałatek, ale czasami chcesz zaskoczyć domowników i gości czymś nowym i niezwykłym. Sałatka Corel jest odpowiednią opcją do tego, łączy w sobie pozornie nie połączone składniki, ale w rezultacie razem daje niesamowity smak.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 5 g
tłuszcze 29 % 5 g
węglowodany 41 % 7 g
91 kcal
IG: 71 / 0 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy składniki. Gotuj kawałek wołowiny w osolonej wodzie do miękkości. Ziemniaki, marchewki i buraki gotujemy w mundurze, usuwamy skórkę, pocieramy osobno na grubej tarce. Zdejmij skórkę z jabłka, zetrzyj na tarce, posyp sokiem z cytryny, aby się nie ściemniało. Pokrój kawałek wołowiny w małe kostki, wymieszaj z startym jabłkiem, rozłóż pierwszą warstwę w misce. Smarujemy majonezem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie ułóż starte ziemniaki i bardzo drobno posiekany ogórek kiszony. Ponownie posmaruj majonezem. Posyp drobno posiekaną cebulą, lepiej użyć słodkiej odmiany cebuli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie starte buraki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Top czapkę z tartej marchewki. Możesz użyć koreańskiej marchewki, sałatka będzie ostrzejsza i bardziej pikantna w smaku. Jeśli czas na to pozwala, możesz samodzielnie ugotować marchewki po koreańsku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posmaruj wierzch majonezem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp posiekaną natką pietruszki. Udekoruj różą z kiszonego ogórka i kawałkiem marynowanej papryki. Wszystko gotowe. pozostaw sałatkę na co najmniej dwie godziny w lodówce. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal / 100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal / 100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal / 100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Sól kuchenna - 0   kcal/100g

Podobne przepisy