skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy składniki. Gotuj kawałek wołowiny w osolonej wodzie do miękkości. Ziemniaki, marchewki i buraki gotujemy w mundurze, usuwamy skórkę, pocieramy osobno na grubej tarce. Zdejmij skórkę z jabłka, zetrzyj na tarce, posyp sokiem z cytryny, aby się nie ściemniało. Pokrój kawałek wołowiny w małe kostki, wymieszaj z startym jabłkiem, rozłóż pierwszą warstwę w misce. Smarujemy majonezem.
Krok 2:
Następnie ułóż starte ziemniaki i bardzo drobno posiekany ogórek kiszony. Ponownie posmaruj majonezem. Posyp drobno posiekaną cebulą, lepiej użyć słodkiej odmiany cebuli.
Krok 3:
Następnie starte buraki.
Krok 4:
Top czapkę z tartej marchewki. Możesz użyć koreańskiej marchewki, sałatka będzie ostrzejsza i bardziej pikantna w smaku. Jeśli czas na to pozwala, możesz samodzielnie ugotować marchewki po koreańsku.
Krok 5:
Posmaruj wierzch majonezem.
Krok 6:
Posyp posiekaną natką pietruszki. Udekoruj różą z kiszonego ogórka i kawałkiem marynowanej papryki. Wszystko gotowe. pozostaw sałatkę na co najmniej dwie godziny w lodówce. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal / 100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal / 100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal / 100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Sól kuchenna - 0 kcal/100g