sos Kalinowy z pomarańczą

ciekawy sos do dań mięsno-drobiowych. Od jesieni mam kilka gałęzi kaliny. Przez długi czas myślałem, co ugotować, aby smak kaliny nie był bardzo wyraźny, ale jednocześnie nadał potrawie nowe odcienie smaku. Znalazłem ciekawy przepis na sos Kalinowo-pomarańczowy do dań mięsnych.
KsyunczykAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 12 g
47 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oderwij Kalinę z gałązek, spłucz i gotuj na średnim ogniu przez około 6 minut,

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wrzuć jagody do durszlaka, a następnie przetrzyj przez sito.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze opłucz pomarańczę i pokrój ją na kawałki razem ze skórką. Skórkę można usunąć, wtedy sos będzie mniej lepki, bez wyraźnej pomarańczowej goryczki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połącz Kalinę, pomarańczę, cynamon.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zmiksuj blenderem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj cukier, wymieszaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Kalina - 26   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g

Podobne przepisy