sos serowy na mleku z cebulą

najsmaczniejszy naszym zdaniem sos serowy. W tym sosie, podobnie jak w fondue, możesz zanurzyć wszystko: mięso, warzywa, krewetki, frytki, jabłka, a najbardziej zdesperowani serowcy mogą mieszać go z przystawką.
Kieliszek JungaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 3 g
tłuszcze 31 % 5 g
węglowodany 50 % 8 g
88 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wlej 300 ml mleka do kadzi. Pokrój małą cebulę arbitralnie i włóż do mleka. Tam wysyłamy liść laurowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umieść kadzi na kuchence, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i pozostawić na 20 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po 20 minutach odcedź mleko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj 100 g sera typu Emmental i 20 g parmezanu na drobnej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozpuść 15 g masła, wlej 1 łyżkę mąki i smaż na złoty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mleko cebulowe...

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    ...i gotuj, aż zgęstnieje, ciągle mieszając.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Mieszać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj starty ser...

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    ...i gotuj, aż będzie gładka. Smacznego i nie bój się eksperymentować!

smacznego i nie bój się eksperymentować!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy