mus z wiciokrzewu

z wiciokrzewu możesz zrobić najsmaczniejszy mus. Wśród wielu różnych deserów ulubionym produktem mojego męża jest mus żurawinowy. Jednak oprócz żurawiny musy można wytwarzać z szerokiej gamy jagód, a nawet owoców. Na przykład z wiciokrzewu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 15 g
61 kcal
IG: 14 / 21 / 64

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min

1. Wiciokrzew umyć, posortować. Zmiażdż jagody i wyciśnij sok.

2. Skórki zalać gorącą wodą i gotować na dużym ogniu przez 5 minut. Odcedź bulion.

3. Dodaj cukier, semolinę do bulionu i ugotuj gęstą owsiankę. Ochłodzić.

4. Dodaj wyciśnięty sok do schłodzonej owsianki i ubij mikserem w stromą pianę.

5. Rozłóż mus na miseczkach i wstaw do lodówki na 1-2 godziny.

6. Gotowy deser udekoruj wiciokrzewem i miętą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiciokrzew - 30   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy