skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotuj kolorową galaretkę zgodnie z instrukcjami, zmniejsz tylko zalecaną ilość wody o 100 ml (Zwykle piszą 400 ml, więc dodaj 300 lub nawet 250 ml). Pozostaw do zestalenia, a następnie pokrój w kostkę.
2. Ubij śmietanę z cukrem, dodaj cukier waniliowy, ponownie ubij.
3. Żelatynę zalać wodą zgodnie z zaleceniami podanymi na opakowaniu. Następnie wyciśnij i pozwól rozpuścić się na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
4. W małym pojemniku wymieszaj żelatynę z dodatkiem śmietany (2-3 łyżki), aż będzie gładka, a następnie wprowadź powstałą masę do głównego kremu, dobrze mieszając.
5. Miskę, która posłuży jako kształt przyszłego ciasta, wyłożyć folią spożywczą, ułożyć śmietanę i kostki wielokolorowej galaretki, delikatnie wymieszać. Wyślij do lodówki, aż całkowicie stwardnieje (zostawiam na noc).
połóż gotowe ciasto na dużym talerzu i poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Galaretka - 80 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g