malinowe nadzienie do ciasta

na ciasto na świąteczny stół przygotuj piękne i pyszne nadzienie! Dzielę się z Tobą przepisem na warstwę malinową na ciasto-bardzo piękne, smaczne i pachnące! Gotowanie jest bardzo proste, pasuje, jak na mój gust, do każdego ciasta. Jasne i świąteczne!
MilaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 12 g
43 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

więc przygotuj pyszne malinowe nadzienie do ciasta, do czego potrzebujesz:

1. Namocz żelatynę w zimnej wodzie i pozwól jej pęcznieć przez 10 minut.

2. Zmiel jagody blenderem w miarce. W razie potrzeby dodaj wodę do płynnej mieszanki jagodowej do znaku 500 ml i wymieszaj. Dostosuj słodycz, dodając w razie potrzeby cukier.

3. Na średnim ogniu podgrzej płyn malinowy, ale nie pozwól mu się zagotować.

4. Dodaj spuchniętą żelatynę do gorących malin i mieszaj aż żelatyna się rozpuści.

5. Aby utworzyć nadzienie, weź dzielone formy o średnicy nieco mniejszej niż ciasto, dla którego nadzienie jest przygotowywane. Przykryj spód form folią spożywczą.

6. Wlać gorącą masę jagodowo-żelatynową do foremek, ostudzić do temperatury pokojowej i włożyć do zamrażarki na 30 minut.

z podanej ilości składników uzyskuje się 4 nadzienia o średnicy 16 cm.

słodkie ciasta!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy