skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do robienia deserów.
Krok 2:
Zalej żelatynę 0,5 szklanki zimnej przegotowanej wody i pozostaw na 30-40 minut.
Krok 3:
Oddziel białko od żółtka.
Krok 4:
Wymieszaj żółtko z cukrem.
Krok 5:
W gorącym mleku rozcieńczyć kakao.
Krok 6:
Połącz z mieszanką żółtko-cukrową. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez minutę.
Krok 7:
Podgrzej żelatynę, aż się rozpuści. Nie gotować!
Krok 8:
Wlej żelatynę do masy czekoladowej, wymieszaj. Ostudzić.
Krok 9:
Ubij śmietanę z cukrem pudrem.
Krok 10:
Wlej masę czekoladowo-żelatynową do bitej śmietany. Wymieszaj za pomocą miksera. Dodaj wanilinę.
Krok 11:
Wlać do misek. Włóż do lodówki. Po 1 godzinie deser jest gotowy. Udekoruj według uznania: wiórkami czekoladowymi, posiekanymi prażonymi orzechami itp.
Krok 12:
Okazuje się bardzo smaczny, gdy wierzch kremu posypuje się okruchami bezy zmieszanymi z startą czekoladą. Aby to zrobić, wziąłem Pozostałe białko z jajka, ubiłem je 1 łyżką. l. cukier i piec ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 1,5 godziny w 100 stopniach. w uchylonym piekarniku. Po schłodzeniu ciasta bezowego zrobiłem z niego okruchy i wymieszałem z startą czekoladą.
Krok 13:
Daje delikatny, przewiewny krem o smaku czekoladowym i miękiszu bezowym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g