deser suflet z kremem czekoladowym

zwiewny deser czekoladowy to niesamowicie pyszna uczta! W latach 80. ten krem był w menu niektórych kawiarni i stołówek, a podczas przerwy na lunch często go kupowaliśmy z przyjaciółmi. Od lat szukam tego przepisu. A ostatnio w starej książce kucharskiej znalazłem coś podobnego. Przygotowana na noworoczny stół. I okazało się, że to ten sam "krem czekoladowy". Wszystkim bardzo podobał się deser. Musiałem powtórzyć w Boże Narodzenie. Chcę podzielić się tym przepisem ze słodyczami.
MarishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 42 % 16 g
węglowodany 47 % 18 g
230 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do robienia deserów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zalej żelatynę 0,5 szklanki zimnej przegotowanej wody i pozostaw na 30-40 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oddziel białko od żółtka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj żółtko z cukrem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W gorącym mleku rozcieńczyć kakao.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połącz z mieszanką żółtko-cukrową. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez minutę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podgrzej żelatynę, aż się rozpuści. Nie gotować!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej żelatynę do masy czekoladowej, wymieszaj. Ostudzić.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ubij śmietanę z cukrem pudrem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej masę czekoladowo-żelatynową do bitej śmietany. Wymieszaj za pomocą miksera. Dodaj wanilinę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlać do misek. Włóż do lodówki. Po 1 godzinie deser jest gotowy. Udekoruj według uznania: wiórkami czekoladowymi, posiekanymi prażonymi orzechami itp.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Okazuje się bardzo smaczny, gdy wierzch kremu posypuje się okruchami bezy zmieszanymi z startą czekoladą. Aby to zrobić, wziąłem Pozostałe białko z jajka, ubiłem je 1 łyżką. l. cukier i piec ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 1,5 godziny w 100 stopniach. w uchylonym piekarniku. Po schłodzeniu ciasta bezowego zrobiłem z niego okruchy i wymieszałem z startą czekoladą.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Daje delikatny, przewiewny krem o smaku czekoladowym i miękiszu bezowym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy