skład / składniki
metoda gotowania
1 żelatynę Instant wlej 100 ml gorącej wody, wymieszaj i odstaw na bok, aby pęcznieć i rozpuszczać.
2 ubij kefir z cukrem i cukrem waniliowym, aż całkowicie się rozpuści, a cienką strużką wstrzyknij podstarzałą żelatynę.
kefir, z którym miesza się rozpuszczoną żelatynę, powinien mieć mniej więcej taką samą temperaturę jak roztwór żelatyny. Wraz ze spadkiem temperatury żelatyna może natychmiast koagulować, tworząc grudki i tak zwane nici żelatynowe. Ponieważ późniejsze ogrzewanie według przepisu nie jest możliwe, uważnie obserwuj, czy nie ma takiej różnicy temperatur (możesz doprowadzić kefir i roztwór żelatyny do temperatury pokojowej przed zmieszaniem,a następnie wymieszać)
3 wlej jedną trzecią mieszanki kefir-cukier do innego pojemnika i dodaj kakao. Próbujemy, być może trzeba trochę osłodzić.
4 wlej białą warstwę do kubków i włóż do zamrażarki, aby zestaliła się na 5-7 minut .
5 wlej warstwę czekolady i ponownie do zamrażarki.
6 ostatnią białą warstwę wkładamy już do lodówki, aby zestaliła się na 2 godziny.
7 podczas serwowania można ozdobić jagodami, startą czekoladą, syropem, dżemem, listkiem mięty.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g