Panna Cotta kefir

najdelikatniejszy deser dla całej rodziny! A dzieci poproszą o suplementy!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 5 g
tłuszcze 5 % 1 g
węglowodany 68 % 13 g
83 kcal
IG: 31 / 0 / 69

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h

1 żelatynę Instant wlej 100 ml gorącej wody, wymieszaj i odstaw na bok, aby pęcznieć i rozpuszczać.
2 ubij kefir z cukrem i cukrem waniliowym, aż całkowicie się rozpuści, a cienką strużką wstrzyknij podstarzałą żelatynę.

kefir, z którym miesza się rozpuszczoną żelatynę, powinien mieć mniej więcej taką samą temperaturę jak roztwór żelatyny. Wraz ze spadkiem temperatury żelatyna może natychmiast koagulować, tworząc grudki i tak zwane nici żelatynowe. Ponieważ późniejsze ogrzewanie według przepisu nie jest możliwe, uważnie obserwuj, czy nie ma takiej różnicy temperatur (możesz doprowadzić kefir i roztwór żelatyny do temperatury pokojowej przed zmieszaniem,a następnie wymieszać)

3 wlej jedną trzecią mieszanki kefir-cukier do innego pojemnika i dodaj kakao. Próbujemy, być może trzeba trochę osłodzić.
4 wlej białą warstwę do kubków i włóż do zamrażarki, aby zestaliła się na 5-7 minut .
5 wlej warstwę czekolady i ponownie do zamrażarki.
6 ostatnią białą warstwę wkładamy już do lodówki, aby zestaliła się na 2 godziny.
7 podczas serwowania można ozdobić jagodami, startą czekoladą, syropem, dżemem, listkiem mięty.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy