skład / składniki
metoda gotowania
na początek namocz żelatynę w jednej łyżce dowolnego soku-według własnych upodobań. Osobiście, na przykład, lubię robić cukierki "Ptasie mleko" z sokiem ananasowym lub wiśniowym.
następnie, po godzinie, wlej szklankę tego samego soku do już spuchniętej żelatyny i wyślij w rondlu na powolny ogień. Mieszaj żelatynę bez zatrzymywania się. Trzymaj na kuchence, aż całkowicie się rozpuści. Następnie zdejmij patelnię z ognia i pozwól jej ostygnąć.
następnie wlej skoncentrowane mleko do schłodzonej żelatyny i ubij trzepaczką – do piany. Wlej powstałą masę do przygotowanych foremek (możesz użyć foremek do babeczek lub babeczek).
wkładamy do lodówki na sześć godzin (nie do zamrażarki!). Cukierki powinny być w umiarkowanym zimnie, a nie nadmierne. Wyjmujemy cukierki z form. W łaźni wodnej rozpuść tabliczkę czekolady, dodając do niej śmietanę. Doprowadzić do jednorodnego stanu, ciągle mieszając. Pozwól nam lekko ostygnąć, a następnie napełnij nasze cukierki czekoladą po obu stronach. To znaczy: najpierw napełnij z jednej strony, włóż do lodówki. Po odwróceniu, napełnieniu z drugiej strony i włożeniu do lodówki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sok - 36 kcal / 100g