domowe pianki marshmallow

dzieci będą zachwycone! Prosty przepis na niesamowicie pyszne pianki! przygotowanie pianek jest łatwiejsze niż mogłoby się wydawać. Z jakiegoś powodu ptasie mleczko nazywane jest jedzeniem dla kobiet. Wydaje się, że gdzieś uważano, że kobiety kochają go bardziej niż mężczyźni. Chętnie Wierzę na słowo. Uwielbiam Marshmallow. Ten najlżejszy przysmak prawie nie odbija się na figurze, ale ile przyjemności przynosi. Dlatego teraz chcę przedstawić kulinarny przepis na ptasie mleczko, który miałem okazję wypróbować.
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 90 % 45 g
198 kcal
IG: 64 / 0 / 36

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zalej żelatynę pół szklanki wody i wymieszaj łyżką, aż się rozpuści.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do małego rondla wlej pozostałą wodę, cukier, syrop kukurydziany i sól.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj na średnim ogniu, zamykając pokrywkę przez 3-4 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zdejmij pokrywkę i gotuj przez kolejne siedem minut, ciągle mieszając. Tutaj musisz bardzo dokładnie śledzić czas.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowy syrop i mieszaninę żelatyny wlewamy do miksera i ubijamy przez około 15 minut, aż cała mieszanina zamieni się w pianę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Objętość mieszanki wzrośnie około dwukrotnie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj cukier puder i skrobię kukurydzianą i posyp tą mieszanką dno i boki nieprzywierającej patelni lub blachy do pieczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ostrożnie rozłóż ubitą piankę na patelni i wyrównaj jej powierzchnię szpatułką, posyp mieszanką skrobi i cukru pudru na wierzchu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wysyłamy do lodówki na co najmniej cztery godziny.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż gotowe pianki na desce do krojenia i pokrój w kostkę. Każdy z nich ponownie zwija się w cukier puder.Pianki można ozdobić posypką do ciasta lub dodać barwnik spożywczy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Takie pianki można przechowywać w zamkniętym pojemniku przez cały tydzień.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g

Podobne przepisy