skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Składniki
Krok 2:

Zalej żelatynę pół szklanki wody i wymieszaj łyżką, aż się rozpuści.
Krok 3:

Do małego rondla wlej pozostałą wodę, cukier, syrop kukurydziany i sól.
Krok 4:

Gotuj na średnim ogniu, zamykając pokrywkę przez 3-4 minuty.
Krok 5:

Zdejmij pokrywkę i gotuj przez kolejne siedem minut, ciągle mieszając. Tutaj musisz bardzo dokładnie śledzić czas.
Krok 6:

Gotowy syrop i mieszaninę żelatyny wlewamy do miksera i ubijamy przez około 15 minut, aż cała mieszanina zamieni się w pianę.
Krok 7:

Objętość mieszanki wzrośnie około dwukrotnie.
Krok 8:

Wymieszaj cukier puder i skrobię kukurydzianą i posyp tą mieszanką dno i boki nieprzywierającej patelni lub blachy do pieczenia.
Krok 9:

Ostrożnie rozłóż ubitą piankę na patelni i wyrównaj jej powierzchnię szpatułką, posyp mieszanką skrobi i cukru pudru na wierzchu.
Krok 10:

Wysyłamy do lodówki na co najmniej cztery godziny.
Krok 11:

Połóż gotowe pianki na desce do krojenia i pokrój w kostkę. Każdy z nich ponownie zwija się w cukier puder.Pianki można ozdobić posypką do ciasta lub dodać barwnik spożywczy.
Krok 12:

Takie pianki można przechowywać w zamkniętym pojemniku przez cały tydzień.
Krok 13:

Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g


