bazylia panacota

najdelikatniejszy Włoski deser w oryginalnym wydaniu! Ten przepis kulinarny jest bardzo popularny wśród miłośników słodyczy. Ci czytelnicy, którzy są na diecie, mogą tylko gotować i trochę posmakować, ponieważ panacotta jest jednym z dziesięciu najbardziej kalorycznych deserów. W książce z przepisami możesz bezpiecznie umieścić znak jedzenia dla dzieci w pobliżu nazwy przepisu, ponieważ dzieci go uwielbiają. Przygotowuję panacottę w bardzo prosty sposób.
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 33 % 13 g
węglowodany 59 % 23 g
280 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

pierwszą rzeczą, którą robię, jest moczenie żelatyny w mleku. Śmietanę z cukrem, skórką z cytryny i łodygami zielonej bazylii wkładam do rondla i doprowadzam do wrzenia na małym ogniu. Jak tylko zacznie się gotować, natychmiast zdejmij z ognia i pozostaw śmietanę pod pokrywką na dwadzieścia minut. W międzyczasie drobno posiekaj liście bazylii, a następnie dodaj gorącą śmietanę i zetrzyj na gładką masę. Następnie dodaję Powstałą pastę bazyliową do rondla ze śmietaną i odstawiam na kolejne 5 minut. W następnym etapie dodaję żelatynę do rondla ze śmietaną z mlekiem, dokładnie mieszam. Przetrzyj powstałą masę przez drobne sito. Teraz powinieneś zdecydować, do których foremek wyleję panacottę. Klasyczną panacottę, która jest przygotowywana tylko ze śmietany, żelatyny i cukru, można pozostawić do zamrożenia w miseczkach lub przezroczystych szerokich szklankach, aby podawać ją w tej formie. Tym razem mam do czynienia z panacottą bazyliową. Lubię to na płaskich talerzach, aby kolor był jasny i można go było ozdobić jagodami w syropie. Na tę okazję wolałbym białe talerze. Wracam do tego, że muszę wlać panacottę do foremek. Biorę zwykłe jednorazowe kokilki, można je ostrożnie ciąć bez uszkadzania powierzchni panacotty, gdy jest gotowa. Wlewam do foremek, przykrywam i wysyłam do lodówki na 2 godziny. do dekoracji przygotowuję Syrop z jagodami. Rozcieńczam cukier wodą i gotuję, aż zgęstnieje przez 7 minut, dodaję jagody, natychmiast usuwam z ognia. Na koniec układam panacottę na talerzach i dekoruję jagodami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy