krem na żelatynie, jogurcie i śmietanie truskawkowej na ciasto

Możesz również podawać jako niezależny deser! Truskawkowy krem do ciasta można nazwać jednym z najbardziej udanych. Jest jasny, smaczny, pachnący, gęsty, ma piękny kolor. Nadaje się do każdego słodkiego wypieku, w tym babeczek i innych ciast.
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 3 g
tłuszcze 26 % 6 g
węglowodany 61 % 14 g
143 kcal
IG: 27 / 7 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić krem truskawkowy? Przygotuj wszystkie składniki. Umieść żelatynę w wodzie. Trzymaj go tam przez około dziesięć minut. Dzieje się tak, jeśli masz żelatynę liściastą. Jeśli kupiłeś proszek, musisz ściśle przestrzegać zaleceń, które znajdują się na jego opakowaniu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze opłucz truskawki. Osusz ją. Aby to zrobić, możesz po prostu położyć go na ręczniku. Następnie oddziel trzecią część od całkowitej objętości jagód (250 gramów). Pokrój każdy na ćwiartki lub w inny sposób.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Większość truskawek (500 gramów), posyp cukrem i zmiel. Powinno być coś, co wygląda jak tłuczone ziemniaki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj jogurt do przecieru truskawkowego. Wymieszać. Rozpuść żelatynę w dowolny sposób. Możesz to zrobić w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Dodaj żelatynę do masy truskawkowo-jogurtowej i dobrze wymieszaj. Pozostaw powstałą masę do lekkiego ostygnięcia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj kawałki pokrojonych truskawek do śmietany i delikatnie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wstępnie schłodzoną śmietanę ubij mikserem elektrycznym na sztywną pianę. Następnie delikatnie dodaj je do masy z truskawkami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Schłodzić powstałą śmietanę, a następnie łatwo udekorować ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Od razu zrobiłam lekkie ciasto. Włóż ciasteczka do formy, lekko zwilżając je mlekiem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Położyłem krem na wierzchu. Więc naprzemiennie warstwy, aż skończył się krem. Okazało się pyszne.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Udekorowałem ciasto świeżymi truskawkami na wierzchu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Krem jest dobry, można go używać jako osobnego naczynia lub do ciast. Jedyne, na co należy zwrócić uwagę, to truskawki, jeśli truskawki są kwaśne, warto zwiększyć ilość cukru.

szukałam przepisu na pyszne ciasto kremowe, które chciałam upiec mamie na urodziny. Uwielbia wszelkiego rodzaju jagody. A jej urodziny są w czerwcu, kiedy jest dużo truskawek. Dlatego postanowiłem zatrzymać się na śmietanie truskawkowej na ciasto, które jest bardzo smaczne i jako samodzielne jedzenie.

aby uzyskać danie z użyciem żelatyny, należy najpierw namoczyć żelatynę w zimnej przegotowanej wodzie. Im zimniejsza woda, tym lepiej. Żelatynę w arkuszach można po prostu włożyć do miski z wodą. Przed namoczeniem sproszkowanej żelatyny najpierw spłucz naczynia zimną wodą, aby kryształy nie przykleiły się do dna. Ważne jest, aby wlać żelatynę w proszku wodą i nie wlewać jej do wody. W przeciwnym razie nie można uniknąć grudek. Następnie pozwól żelatynie pęcznieć (dokładny czas jest podany na opakowaniu).
spuchnięta żelatyna jest podgrzewana do 70-80 stopni. W żadnym wypadku nie należy go doprowadzać do wrzenia!. W temperaturze 100 °C masa staje się włóknista i lepka, białko kolagenowe jest niszczone, a żelatyna traci swoje właściwości żelujące.

jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal / 100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g

Podobne przepisy